Het Verjaardagsfeest, Amersfoort 750 jaar

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Dit jaar is het 750 jaar geleden dat Amersfoort stadsrechten kreeg. Tot en met 12 september staat de stad in het teken van uiteenlopende activiteiten, met het hoogtepunt van donderdag 4 tot en met zondag 14 juni. Dan trakteert de stad haar inwoners op een groots spektakel: het Verjaardagsfeest, een cultureel feest in de binnenstad, rondom de Koppelpoort en in de wijken. Hoogtepunt wordt de komst van de Parade naar het Brouwersplantsoen naast het stadhuis. Het rondreizende theaterfestival met theatertenten, fonteintenten, een nostalgische zweefmolen, eettentjes en terrasjes doet iedere zomer Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam aan, maar staat dit jaar eenmalig in de jarige stad.

 

Zaterdag 6 juni neemt Per Expressie de Parade één dag over: een jaarlijks festival waar jongeren hun kunsten kunnen laten zien. Ook dit jaar is er weer een festival Franje: een weekend theater, muziek, kunstinstallaties, dans, literatuur en performances. Franje is kunstguerrilla en plugt in bij bestaande festivals. Op 6 en 7 juni in de Observant, daarna verschuift de kern naar het Paradeterrein. Verder komt de Gipsy Road Show, afgeleid van het Tilburgse Gipsy Festival. In het Pianokerkhof krijgt een instrumentale schroothoop een tweede leven. Het Vliegende Festival is een optocht door de wijken van tractoren en platte wagens met podia, een keuken, DJ, live muziek, beeldmateriaal en terras.

 

Iedere avond begint om 21.45 uur vuurwerk vanaf de Lieve Vrouwentoren. Daarna gaat een processie door de binnenstad naar de Koppelpoort, waar om 22.30 uur een Spektakelstuk begint: het Mirakel van Amersfoort. In Restaurants in de binnenstad zijn muzikale en andere acts te bestellen: Toko Borra, een cultureel afhaalcentrum. ANYtime verbindt via de website Amersfoort en New York, dat 400 jaar bestaat. De rode draad van de feesten is ‘alles begint in Amersfoort’: ’de stad als bron van waterstromen en wegen, religies en inspiratie, creativiteit en talent.’

Lees ook:Gipsy Festival 2009 in Tilburg
Lees ook:Red Bull Fierste Ljepper in Amersfoort
Lees ook:Openingsfeest Amersfoort 750 jaar
Lees ook:Parade 2009 begint in Rotterdam
Lees ook:De Parade sluit af in Amsterdam: 12-28 augustus

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het Verjaardagsfeest, Amersfoort 750 jaar

  1. Pingback: Parade 2009 begint in Rotterdam | Eropuit

  2. Yvonne

    good morning,
    Ik weet waar het verhaal van de vlaggen vandaan komt….
    Loek, de PR man van de gemeente Amersfoort, liep in Sienna tijdens een vakantie.
    In Sienna heeft iedere wijk z’n eigen vlag. Op feesten en hoogtijdagen worden de vlaggen natuurlijk als soort trofee van elkaar gestolen en wie dan de meeste vlaggen kan laten zien heeft een soort van gewonnen.
    Dat leek de PR man van de gemeente ook wel een leuk idee tijdens Amersfoort 750. Iedere wijk z’n eigen vlag, en dan de vlaggen bij elkaar gaan lopen jatten.
    Daar kwam in die suffe gemeente natuurlijk commentaar op. Dus hebben we nu maar 2 vlaggen, wel voor iedereen.
    Hoogland en wijk Vathorst hebben wel hun eigen vlag en die schijnen wel af en toe gejat te worden, dus toch?
    Slaat het idee van Sienna aan?
    Wil je meer weten…..over naar Loek, de PR-man van de gemeente Amersfoort.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>