Zaterdag 21 maart 2009 vindt de aftrap plaats van Amersfoort 750 jaar. Het is dit jaar 750 jaar geleden dat Amersfoort stadsrechten kreeg. Tot en met 12 september staat de stad in het teken van uiteenlopende activiteiten, met het hoogtepunt van 4 tot en met 14 juni. Zaterdagavond barst om 19.30 uur het openingfeest los op het Onze Lieve Vrouwenkerkhof, onder de Onze Lieve Vrouwetoren: het symbool van de rijke geschiedenis van de stad. De lichten gaan uit en het wordt donker op het plein. De burgemeester opent het feest en een leerling leest haar winnende gedicht voor. Straattheatergroep Close Act zorgt voor een fantastisch schouwspel. Duizenden lichtjes hullen het plein in een sprookjesachtige sfeer. Daarna volgen optredens van De Kift en Jeroen van der Boom.
Amersfoort dankt zijn ontstaan en naam aan een doorwaadbare plaats (een ‘voorde’) in de rivier de Eem (vroeger: de Amer). Handelsroutes van Utrecht naar het noorden en oosten kruisten hier de Eem: voor de bisschop van Utrecht reden genoeg om op deze strategische plek één van zijn hoven te bouwen. De nederzetting groeide en kreeg in 1259 stadsrechten van de bisschop van Utrecht. In de akte wordt Amersfoort omschreven als een ‘oppidum’: waarschijnlijk was het stadje al versterkt door een aarden wal. Eind 13e eeuw werd de eerste stenen muur gebouwd, die op de plattegrond van de stad nog altijd goed te zien is: de Muurhuizen volgen het tracé van de muur en rusten op de fundering ervan. In 1380 werd begonnen met een nieuwe muur, die rond 1450 klaar was. In deze muur zaten een aantal poorten: de Koppelpoort en de Monnikendam zijn nog altijd te bewonderen. Na wonderen rond een Mariabeeld werd Amersfoort bedevaartsoord: de economie bloeide en vanaf 1444 kon de Onze Lieve Vrouwetoren worden gebouwd.
Vanaf de 16e eeuw ging het bergafwaarts: aan het begin van de 19e eeuw telde de stad nog maar 8.000 inwoners. Rond 1850 werden de muren afgebroken, maar koning Willem II voorkwam de sloop van de poorten, die zo karakteristiek zijn voor de stad. De komst van de spoorwegen in 1853 deed de stad uit haar lange slaap ontwaken. Tot op heden is Amersfoort een belangrijk spoorwegknooppunt. Rond 1870 koos de regering de stad uit als nieuwe garnizoensstad. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werden alle 43.000 bewoners geëvacueerd, omdat er grote gevechten werden voorspeld. Na vier dagen konden ze terugkeren. Bij Amersfoort werd een concentratiekamp ingericht. Tot 1970 ontwikkelde de stad zich nauwelijks, maar aan het eind van de 20e eeuw kreeg de stad een impuls, toen de regering het aanwees als groeistad. Kattenbroek is een Vinexwijk met architectuur, die landelijk bekendheid kreeg. Ook de bedrijvigheid nam toe: het stationsgebied tot aan de binnenstad veranderde in een groot kantorengebied.
Lees ook:Theaterfestival Spoffin in Amersfoort
Lees ook:Orgelfestival L’Europe & L’Orgue Maastricht’
Lees ook:Orgelfestival Maastricht 2015
Lees ook:Spoffin Amersfoort: straat- en locatietheater uit heel Europa
Lees ook:Nijkerk viert feest: 600 jaar stadsrechten
Pingback: Het Verjaardagsfeest, Amersfoort 750 jaar | Eropuit
Pingback: Gipsy Festival 2009 in Tilburg | Eropuit