Amersfoort viert Keistadfeesten voor het laatst

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Vrijdag 11 tot en met zondag 13 september 2009 vindt het slotweekend van Amersfoort 750 jaar plaats, samen met de 40e en laatste editie van de Keistadfeesten. Dit jaar valt het doek voor die feesten, omdat er nog amper sponsoren te vinden zijn en de veiligheidseisen steeds strenger worden. De organisatie denkt na over iets nieuws, maar dit jaar is het  jaarlijkse festijn nog één keer te beleven. Zondag is er een slotfeest voor alle (oud)medewerkers en vrijwilligers. Zaterdag klinkt op alle pleinen in de stad het slotakkoord van Amersfoort 750 jaar: de burgemeester fluit het feestjaar om 22.00 uur uit, waaraan iedereen kan meedoen. De stad deed er niet écht veel aan om haar eigen verjaardag bij een groot publiek onder de aandacht te brengen; misschien dat dit massale fuitconcert iets goedmaakt.

 

Op de Groenmarkt, Hof en onder de toren zijn muzikale optredens. In de Langestraat staat ‘MarktStad’ met honderden kramen en onder de toren op het Lieve Vrouwenkerkhof staat de Kunstmarkt. Zaterdag treedt een keur aan straatartiesten op in de Langestraat en onder de toren op het Lieve Vrouwenkerkhof. Amersfoort is bekend om zijn Kei. In 1661 sloot schrijver Everard Meyster een weddenschap af, om 400 Amersfoorters zover te krijgen om een zwerfkei vanaf de Leusderhei de stad in te trekken. De stadsbobo’s waren not amused en lieten de kolos na 13 jaar begraven, omdat Amersfoorters in die tijd doorgingen voor domme stenenslepers. In 1903 kwam de kei ‘boven water’ en in 1954 kreeg het ding zijn huidige plaats aan de Stadsring. In 1961 wilde de middenstad het imago van de stad oppoetsen en richtte een keienpark in: sindsdien krijgt de stad ieder jaar ergens uit binnen -of buitenland een kei cadeau, zoals in 1984 uit Soestdijk met de inscriptie van prins Bernhard (die zijn eigen gift als ‘eretrekker’ mee de stad introk). In 1972 deden de ‘Keistadfeesten’ hun intrede. Inmiddels kent de stad veel bijzondere keien: de Turkse (1993), de Tsjechische (voor DierenPark Amersfoort, 1995), de Portugese (2003) en de gletsjerkei (1994 uit Oostenrijk/Italië).

Lees ook:Keistadfeesten Amersfoort
Lees ook:Openingsfeest Amersfoort 750 jaar
Lees ook:Voormalige Shell-toren in Noord omgetoverd tot A’dam Toren
Lees ook:BachDag Amersfoort: zaterdag 8 oktober
Lees ook:Beklim de Posthoornkerktoren in Amsterdam!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>