Accordeonfestival Deventer

Deventer is van donderdag 7 tot en met zondag 10 februari 2008 in de ban van de accordeon: dan vindt voor de tiende keer het tweejaarlijkse festival ‘Het Accordeon’ plaats (editie 2010: klik hier). De grote diversiteit van muziekstijlen, groepen en instrumenten maken dit festival bijzonder. Op verschillende locaties in de stad vinden concerten, workshops en andere evenementen plaats die met accordeons te maken hebben. Speciaal voor deze 10e editie zijn er twee compositieopdrachten verstrekt: een concert voor bajan (een soort accordeon) en een muzikale vertaling van het boek ‘Accodeon Crimes’.

Donderdag vindt in de Deventer Schouwburg de wereldpremière plaats van ‘… ad Astrum’ van de componist Senderovas. Zaterdag is daar voor het eerst het muziekstuk ‘Accordeon misdaden’ te beluisteren. Gerie Daanen kreeg de opdracht om van het boek ‘Accordeon Crimes’ een muziekstuk te maken. Het boek van de Amerikaanse Annie Proul gaat over het immigrantenleven van de afgelopen honderd jaar in Amerika. Centraal in het boek staat een groene accordeon, die steeds in andere handen terechtkomt en zo een reis maakt door verschillende culturen. Vrijdag is in de Broederenkerk een concert van ’Orchestra’, een heterogeen gezelschap uit de pop, folklore, straatmuziek en klassieke muziek en van de klassieke accordeonist Claudio Jacomucci met studenten van het conservatorium van Rimini.  
Zaterdag vinden workshops plaats, waaronder van Jacomucci. In de schouwburg staat een muziekmarkt en treedt het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest op. ‘s Avonds maakt onder ander de meester van de tango zijn opwachting: Danny Malando en zijn Malando Orkest. Zondag zijn er lezingen en een korendag in de Broederkerk. Dan klinkt ‘Requim voor een levende’: tot laat in de 18e eeuw werd een lepralijder ‘dood verklaard’ voordat hij werd verbannen naar een verafgelegen leprozenhuis. Uitgangspunt voor dit stuk was een uitstotingsritueel die zieken voor hun verbanning ondergingen.

 

 

 

Lees ook:Festival het Accordeon Deventer
Lees ook:Deventer DansDagen 2009
Lees ook:Deventer Boekenmarkt
Lees ook:Humorfestival Deventer 2011
Lees ook:Deventer Boekenmarkt: de grootste van Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>