Pinksterfeesten Zoutkamp 2014

IMG_20160830_132544Vrijdag 6 tot en met maandag 9 juni staat het Groningse vissersdorp Zoutkamp in het teken van de jaarlijkse Pinksterfeesten, tijdens het lange pinksterweekend. Dit traditionele visserijfeest in het plaatsje aan het Lauwersmeer stamt waarschijnlijk al uit de 16e eeuw. De Zoutkamper vissersschepen liggen versierd in de haven en vier dagen is er voor jong en oud van alles te beleven: jaarmarkt, rommelmarkt, vlooien- en vrijmarkt, demonstraties oude ambachten, wedstrijden nettenboeten, kermis, roeiwedstrijden, rondvaarten, het Piraten Waterfestival, shanty- en smartlappenkoren en live muziek in horecazaken.

Zaterdag wordt afgesloten met een vuurwerkshow, zondag is de Visshow met oude ambachten en het Piraten Waterfestival en maandag is het Vlaggetjesdag, met de eeuwenoude jaarmarkt: over een afstand van 2 kilometer bieden ambachtslieden en standhouders hun waren aan. Daarnaast zijn er diverse aan visserij gerelateerde stands. Is Scheveningen het domein van de haring, in Zoutkamp draait alles om de garnaal. Op pinkstermaandag varen om half twee schepen uit om de Garnalenkoningin met haar hofhouding op te halen. Feestgangers kunnen gratis aan boord van één van de andere vissersschepen die mee uitvaren. Rond half vier wordt de vloot in de haven terugverwacht. Aan wal houdt de kersverse koningin een speech en kijkt daarin teug op het afgelopen garnalenseizoen. Daarna worden prijzen uitgereikt voor de fraaist versierde vissersschepen.

Lees ook:Pinksterfeesten Zoutkamp
Lees ook:Pinksterfeesten Zoutkamp 2011
Lees ook:Pinksterfeesten Zoutkamp 2012
Lees ook:Pinksterfeesten 2010 in Zoutkamp
Lees ook:Visserijdagen Stavoren 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>