Pinksterfeesten Zoutkamp

In het pinksterweekend van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei 2013 staat het Groningse Zoutkamp aan het Lauwersmeer in het teken van de jaarlijkse Pinksterfeesten (2014: klik hier). Dit traditionele visserijfeest stamt waarschijnlijk al uit de 16e eeuw. De complete Zoutkamper vloot ligt versierd in de haven en vier dagen is er voor jong en oud van alles te beleven: jaarmarkt, braderie, demonstraties, wedstrijden paling vangen en broekspijp hangen, kermis op en rond het dorpsplein en live muziek in cafés en binnenhaven.

Al decennia lang is het in Zoutkamp op tweede pinksterdag Vlaggetjesdag, met een grote braderie op en rond de binnenhaven. Is Scheveningen het domein van de haring, in Zoutkamp draait alles om de garnaal. Om 11.00 uur wordt uit alle versierde schepen het Koninginneschip gekozen. Om half twee varen de schepen uit om de Garnalenkoningin met haar hofhouding op te halen. Feestgangers kunnen gratis aan boord van één van de andere vissersschepen die mee uitvaren. Rond half vier wordt de vloot in de haven terugverwacht. Aan wal houdt de kersverse koningin een speech en kijkt daarin teug op het afgelopen garnalenseizoen.

Lees ook:Pinksterfeesten Zoutkamp 2012
Lees ook:Pinksterfeesten Zoutkamp 2014
Lees ook:Pinksterfeesten Zoutkamp 2011
Lees ook:Pinksterfeesten 2010 in Zoutkamp
Lees ook:Muiderhardzeildagen 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>