Pinksterfeesten Zoutkamp 2012

In het pinksterweekend van vrijdag 25 tot en met maandag 28 mei 2012 vinden de jaarlijkse Pinksterfeesten plaats in het Groningse Zoutkamp aan het Lauwersmeer (2013: klik hier). Voor zover bekend, werd dit traditionele visserijfeest al gevierd in de 16e eeuw. De complete Zoutkamper vloot ligt gepavoiseerd in de haven en vier dagen lang is er voor jong en oud van alles te beleven: markten, uiteenlopende demonstraties, wedstrijden en spelletjes met betrekking tot visserij, kermis op en rond het dorpsplein en live muziek in cafés en binnenhaven. Al decennia lang is tweede pinksterdag Vlaggetjesdag, met een grote braderie op en rond de binnenhaven.

 

Is Scheveningen het domein van de haring, in Zoutkamp draait alles om de garnaal. ’s Morgens kiest de jury uit alle versierde schepen het Koninginneschip. Daarna vaart de Zoutkamper vloot uit om de garnalenkoningin met haar hofhouding op te halen. Feestgangers kunnen gratis aan boord van één van de andere vissersschepen die mee uitvaren. Rond half vier wordt de vloot in de haven terugverwacht: een prachtig schouwspel waar duizenden bezoekers op af komen. Aan wal kijkt ze in een speech terug op het afgelopen garnalenseizoen. De dag ervoor, pinksterzondag, draait alles om vis, met oude ambachten, demonstraties, garnalen pellen, wedstrijden netten boeten –en splitsen en het Waterpiratenfestival in de binnenhaven.

Lees ook:Pinksterfeesten Zoutkamp
Lees ook:Pinksterfeesten Zoutkamp 2014
Lees ook:Pinksterfeesten 2010 in Zoutkamp
Lees ook:Pinksterfeesten Zoutkamp 2011
Lees ook:Muiderhardzeildagen 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>