Museum Volkenkunde Leiden bedrogen bij aankoop ingelegde ‘eeuwenoude’ schedel

@Erik Feenstra

Het Leidse Museum Volkenkunde heeft in 1963 een stevige miskoop gedaan, toen het voor 20.000 dollar een ingelegde schedel uit Mexico kocht. Het zou stammen uit de bloeitijd van de Mixteken, een oud Mexicaans volk die schedel in de eeuwen voor de komst van Columbus versierden met edelstenen en ze in grafkelders legden. Na onderzoek blijkt dat er lijm uit de 20e eeuw is gebruikt.

De schedel en de mozaïeksteentjes komen weliswaar uit Mexico, maar de lijm is zeker geen honderden jaren oud. Ook lijkt er met het gebit te zijn gerommeld. Conservator Martin berger kreeg argwaan toen er in een Frans museum vragen opgingen over een soortgelijke schedel. Hij vermoedt dat de schedel afkomstig is va nee nMexicaanse tandarts. van wie bekend is dat hij samen met zijn vrouw schedels opgroef, versierde en de gebitten zou verfraaien. Volgens berger zijn meerdere musea de dupe van deze tandarts. In Leiden is de schedel sinds de aankoop in 1963 altijd te zien geweest. Het museum laat dat zo, volgens Berger ‘met dit verhaal erbij.’

Lees ook:Schedel vroege voorouders te zien in Naturalis
Lees ook:Elf auto’s en stadsbus beschoten op de A13
Lees ook:Koningin opent tentoonstelling in honderdjarig Frans Hals Museum
Lees ook:Diamanten schedel komt naar Rijksmuseum
Lees ook:Escher en Islam in Tropenmuseum Amsterdam en Paleis in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>