Schedel vroege voorouders te zien in Naturalis

De 1,8 miljoen jaar oude schedel, die in Georgië werd gevonden, is vanaf vandaag te zien in museum Naturalis in Leiden. De schedel staat centraal op de expositie ‘Het gezicht van onze evolutie. Verdwaalde voorouder?’ De schedel werd zeven jaar geleden in Georgië opgegraven en is de best bewaard gebleven van vijf opgegraven exemplaren. Ze lijken allemaal op de schedels van onze vroege voorouders en zijn 1,8 miljoen jaar oud.  Nooit eerder werden fossiele resten van mensachtigen van die ouderdom buiten Afrika ontdekt. De vondst stelde wetenschappers voor een raadsel, want tot dan werd ervan uitgegaan dar de mens veel jonger was en uit Afrika kwam.

 

Voorheen dachten ze dat onze voorouders Afrika pas konden verlaten, toen ze grotere hersens hadden ontwikkeld. Maar deze reizigers hebben relatief kleine hersenen, dus hun eerdere gedane voorspelling kan de prullenbak in. Ongeveer een miljoen jaar geleden trok de homo erectus van Afrika naar Europa en Azië. Archeoloog Wil Riebroeks van Naturalis zegt dat het een ‘overgangsschedel’ is: De schedel ligt sinds de vondst in een kluis in het Nationaal Museum in Tblisi en is tot en met 28 februari in Naturalis te zien. Gisteren werd het kleinood voor het eerst getoond aan een select publiek, waaronder de Nederlandse Sandra Roelofs, de echtgenoot van de Georgische president Saakasjvili.

Lees ook:Museum Volkenkunde Leiden bedrogen bij aankoop ingelegde ‘eeuwenoude’ schedel
Lees ook:T.Rex vanaf zaterdag 10 september te zien in Naturalis Leiden
Lees ook:Diamanten schedel komt naar Rijksmuseum
Lees ook:Rijksmuseum wil diamanten doodskop
Lees ook:Naturalis Leiden mag verbouwen na schikking van 1,5 miljoen aan architect

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Schedel vroege voorouders te zien in Naturalis

  1. Ron

    “Maar is het volgens hoogleraar Wil Roebroeks van de Universiteit Leiden ook voorstelbaar dat de mensen van Dmanisi naar Afrika zijn getrokken en daar de nieuwe soort Homo erectus hebben voortgebracht. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de vindplaats van de schedels in Europa, terwijl alle deskundigen eeuwenlang hebben aangenomen dat de mens oorspronkelijk uit Afrika is gekomen”
    bron: Volkskrant

    Met andere woorden deze schedel kan heel goed de nekslag betekenen van de out of africa theorie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>