Escher en Islam in Tropenmuseum Amsterdam en Paleis in Den Haag

De invloed van islamitische kunst op het werk van M.C. Escher staat centraal in Escher Meets Islamic Art, een tentoonstelling van het Tropenmuseum in Amsterdam, die vrijdag 12 juli opent. Escher (1898-1972) is bekend, maar velen ‘weten niet dat hij werd geïnspireerd door islamitische kunst’, aldus conservator Mirjam Sharanawi. Op 13 juli opent in het Haagse museum Escher in Het Paleis Escher & Schatten uit de Islam.

Het Tropenmuseum gaat in op de achtergrond van islamitische kunst, Het Paleis richt zich vooral op de visuele overeenkomsten tussen het werk van Escher en islamitische kunst. Beide tentoonstellingen zijn tot en met 3 november te bezoeken. Escher kwam in contact met deze kunst in het Alhambra in het Spaanse Granada. In 1922 bezocht de toen net afgestudeerde graficus het Moorse paleis en was onder de indruk van de ingewikkelde geometrische patronen die het Alhambra versieren. In 1936 kwam hij er terug en tekende samen met zijn vrouw allerlei patronen na. Hij ontdekte wiskundige structuren en ging soortgelijke figuren tekenen, dat leidde tot zijn beroemde werken.

Lees ook:Tentoonstelling Escher in paleis Soestdijk
Lees ook:Vodou in het Tropenmuseum Amsterdam
Lees ook:Amsterdam Art Weekend
Lees ook:Topstukken uit 30 jaar ‘Tussen Kunst en Kitsch’ in Museum Flehite Amersfoort
Lees ook:Spirit of Winter in Paleis Het Loo Apeldoorn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>