Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel

_DSC7001[1]Tweede Pinksterdag, maandag 25 mei, openen meer dan 70 kastelen, ruïnes, buitenplaatsen en tuinen voor de achtste keer hun poorten voor de Dag van het Kasteel (2016: klik hier). Thema dit jaar is ‘Kastelen en Buitenplaatsen’. In de middeleeuwen waren kastelen veilige woonoorden, maar ook plekken waar recht werd gesproken, feesten werden gehouden en hoge gasten werden ontvangen. Toen ze geen nut meer hadden voor verdediging, werden veel kastelen verbouwd tot riante buitenhuizen met fraaie parken en tuinen. Begin 19e eeuw breidde koning Willem I de adel sterk uit, die in het hele land kastelen en buitenhuizen lieten (ver)bouwen.

Iedere locatie vult zelf het programma in. Zo staat kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg in het teken van de Drie Musketiers, staat er een middeleeuws kampement bij het Muiderslot en een 16e-eeuws kampement bij de Fraeylemaborg bij Slochteren, toont Huis Doorn hoe de gevluchte Duitse keizer de rest van zijn leven sleet en combineert het Kasteel van Breda de Kastelendag met de jaarlijkse Nassaudag. De organiserende Nederlandse Kastelenstichting probeert bedreigde kastelen en buitenplaatsen te redden en streeft naar een verantwoord (her)gebruik. Veel gebouwen kregen nieuwe functies en konden daardoor behouden blijven als musea, hotels, restaurants, feest –en trouwlocaties, kantoren en gemeentehuizen.

Lees ook:Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel
Lees ook:Pinkstermaandag 15 mei: Dag van het Kasteel
Lees ook:Dag van het Kasteel 2010
Lees ook:Dag van het Kasteel 2013
Lees ook:Dag van het Kasteel 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>