Dag van het Kasteel 2012

Tweede Pinksterdag, maandag 28 mei 2012 openen kastelen, ruïnes en buitenplaatsen hun poorten voor de vijfde editie van de Dag van het Kasteel (2013: klik hier. In het Jaar van de Buitenplaats staat ook deze dag staat in het teken van de historische buitenplaats. Na de middeleeuwen veranderden kastelen tot buitenplaatsen, met tuin en park, waterpartijen, zichtassen, beelden, bloemenperken, koetshuizen en oranjerieën. Thema dit jaar is dan ook ‘Van Kasteel tot Buitenplaats, het monument in ontwikkeling’.

 

Ieder kasteel vult de dag op eigen wijze in met activiteiten, bijvoorbeeld riddertoernooien, Oud-Hollandse spelen, oude ambachten, rondleidingen, kinderspeurtochten en tuinwandelingen. Zo opent paleis Het Loo net als vorig jaar het paleisdak voor het publiek, dat een prachtig uitzicht biedt over de tuinen. Veel kastelen zijn als museum of horecagelegenheid in de regel altijd open voor publiek, maar maandag zijn er ook bij die normaal gesloten zijn. Kastelen vormen een belangrijk deel van onze geschiedenis. De Nederlandse Kastelenstichting is een landelijke organisatie die probeert bedreigde kastelen en buitenplaatsen te redden en streeft naar een verantwoord (her)gebruik. Veel gebouwen kregen nieuwe functies en konden daardoor behouden blijven: musea, hotels, restaurants, feest –en trouwlocaties, kantoren en gemeentehuizen.

Lees ook:Landelijke Dag van het Kasteel
Lees ook:Dag van het Kasteel
Lees ook:Dag van het Kasteel 2010
Lees ook:Dag van het Kasteel 2011
Lees ook:Landelijke Dag van het Kasteel 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>