Dag van het Kasteel 2010

Pinkstermaandag 24 mei 2010 openen meer dan negentig kastelen en ruïnes hun poorten voor het publiek voor de derde editie van de Dag van het Kasteel (editie 2013: klik hier). De meeste deelnemende kastelen zijn vaker open, omdat ze dienst doen als museum of horecagelegenheid, maar maandag zijn er een aantal extra kastelen open, die normaal gesloten zijn. Dit jaar staat het groen rondom het kasteel centraal: ‘Het kasteel in de groene context’. Kastelen en buitenplaatsen liggen vaak in een prachtige omgeving, met tuinen en parken vol bijzondere bomen, planten en dieren.

Juist de omgeving van kastelen wordt nogal eens bedreigd door oprukkende bebouwing. Tijd om daar eens aandacht aan te besteden, om bewuster om te gaan met het culturele erfgoed én natuurlijk om te genieten, bijvoorbeeld van een picknick in het arcadische landschap rond de kastelen en buitenplaatsen. Bezoekers kunnen informatieve rondleidingen verwachten, wandelingen met boswachters in de tuinen. Kastelen vormen een belangrijk deel van onze geschiedenis. De Nederlandse Kastelenstichting is een landelijke organisatie die streeft naar een verantwoord gebruik of hergebruik van kastelen en buitenplaatsen. De stichting probeert bedreigde kastelen en buitenplaatsen te redden. Veel gebouwen kregen nieuwe functies en konden daardoor behouden blijven: musea, hotels, restaurants, feest –en trouwlocaties, kantoren en gemeentehuizen.

Lees ook:Landelijke Dag van het Kasteel
Lees ook:Dag van het Kasteel
Lees ook:Dag van het Kasteel 2012
Lees ook:Dag van het Kasteel 2011
Lees ook:Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>