Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel

Tweede Pinksterdag, maandag 5 juni, openen meer dan honderd kastelen, ruïnes, buitenplaatsen en tuinen voor de tiende keer hun poorten voor de Dag van het Kasteel. Thema dit jaar is ‘Maak kennis met de wereld’. In het verleden waren kastelen veilige woonoorden, werd er recht gesproken en werden er feesten gehouden. Tegenwoordig zijn het in het oog springende landmarks. Toen ze geen nut meer hadden voor verdediging, werden veel kastelen verbouwd tot riante buitenhuizen met fraaie parken en tuinen. Begin 19e eeuw breidde koning Willem I de adel sterk uit, waardoor in het hele land kastelen en buitenhuizen werden opgetrokken of verbouwd.

Iedere locatie vult zelf het programma in. Zo organiseert kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg de Musketier Familietocht, slot Loevestein een ‘familiestruintocht’, betrekt het Verbond van Christophorus kasteel Radboud in Medemblik, organiseert paleis Soestdijk Wine & Jazz (op 3 en 4 juni), staat er een middeleeuws kampement bij het Muiderslot en een historisch kampement bij de Fraeylemaborg bij Slochteren, toont Huis Doorn hoe de gevluchte Duitse keizer de rest van zijn leven sleet en combineert het Kasteel van Breda de Kastelendag met de jaarlijkse Nassaudag. De organiserende Nederlandse Kastelenstichting probeert bedreigde kastelen en buitenplaatsen te redden en streeft naar een verantwoord (her)gebruik. Veel gebouwen kregen nieuwe functies en konden daardoor behouden blijven als musea, hotels, restaurants, feest –en trouwlocaties, kantoren en gemeentehuizen.

Lees ook:Pinkstermaandag 15 mei: Dag van het Kasteel
Lees ook:Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel
Lees ook:Landelijke Dag van het Kasteel 2014
Lees ook:Dag van het Kasteel 2010
Lees ook:Dag van het Kasteel 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>