Herdenking Februaristaking 2015 in Amsterdam

Woensdag 25 februari wordt de Februaristaking in Amsterdam herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein (2016: klik hier). De jaarlijkse plechtigheid bij het standbeeld ‘De Dokwerker’ herdenkt de staking uit solidariteit met de joodse Amsterdammers tegen het antisemitisme tijdens de Duitse bezetting: op dit moment helaas actueler dan ooit. De herdenking begint op 16.45 uur met een korte toespraak door de burgemeester van Zaanstad. Rosa da Silva, de actrice die Anne Frank speelt in het toneelstuk ANNE, leest een gedicht voor. Om 17.00 uur start het defilé langs de Dokwerker. Iedereen kan bloemen of bloemstukken neerleggen: die kunnen vanaf 12.00 uur worden bezorgd in de Mozes en Aäronkerk en daar tot 17.00 uur worden afgehaald. In de kerk zijn foto’s te zien van de razzia’s in februari 1941 die aanleiding vormden tot de staking.

De staking begon op 25 februari 1941 in de hoofdstad, breidde zich uit naar andere steden in Noord-Holland en de provincie Utrecht en ging de geschiedenisboeken in als de Februaristaking. Vanaf de winter 1940/41 vielen leden van de NSB Joden lastig in de Amsterdamse Jodenbuurt. Bewoners kwamen ertegen in verzet en vormden knokploegen. Niet-joodse bewoners van vooral de Jordaan en de Eilanden schoten te hulp. Op 9 februari 1941 drongen NSB’ers op het Thorbeckeplein het cafécabaret ‘Alcazar’ binnen, omdat daar Joodse artiesten optraden. Dat leidde tot een massale vechtpartij. De NSB’er Hendrik Koot overleed: daarop werd op 12 februari de Jodenbuurt volledig afgesloten.

De Communistische Partij Nederland (CPN) organiseerde een vergadering op de Noordermarkt. Op de ochtend van 25 februari stonden de Amsterdamse trams stil; de staking verspreidde zich als een olievlek over de stad en daarna naar de Zaanstreek, Kennemerland, het Gooi en Utrecht. De Duitsers sloegen hard toe en de staking was na twee dagen voorbij. Daarna openden zij de jacht op CPN’ers. Het beeld ‘De Dokwerker’ van Mari Andriessen uit 1952 staat symbool voor ‘de kleine man’ tegen de grote macht. Jarenlang waren communisten niet welkom bij de officiële herdenking en organiseerden zij een eigen herdenking. Aan de zuidzijde van de Noorderkerk hangt een plaquette, die herinnert aan de verboden bijeenkomsten op de Noordermarkt.

Lees ook:Herdenking Februaristaking
Lees ook:Herdenking Februaristaking 2012
Lees ook:Herdenking Februaristaking Amsterdam
Lees ook:Herdenking Februaristaking
Lees ook:Herdenking Februaristaking 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>