Herdenking Februaristaking

Op woensdag 25 februari 2009 wordt op het Jonas Daniël Meijerplein bij het standbeeld ‘De Dokwerker’ de Februaristaking herdacht (2013: klik hier). De herdenking begint om 16.45 uur met een korte toespraak en het voorlezen van gedichten. Het défilé langs de Dokwerker start om 17.00 uur; de Zuiderkerk luidt dan haar klokken. Op 25 februari 1941 begon in Amsterdam een staking tegen het optreden van de Duitse bezetter tegen de Joden in Nederland. De staking breidde zich later uit tot andere steden in Noord-Holland en de rest van Nederland.

Vanaf de winter van 1940 vielen leden van de NSB Joden lastig in de Amsterdamse Jodenbuurt. Ze vernederden en bestalen de joodse bewoners. De bewoners van de Jodenbuurt kwamen ertegen in verzet en vormden knokploegen. Niet-joodse bewoners van vooral de Jordaan en de Eilanden schoten te hulp. Op 9 februari 1941 drongen NSB’ers op het Thorbeckeplein het café-cabaret ‘Alcazar’ binnen, omdat daar Joodse artiesten optraden. Dat leidde tot een massale vechtpartij. De NSB’er Hendrik Koot overleed: daarop werd op 12 februari de Jodenbuurt volledig afgesloten. De CPN greep haar kans en organiseerde een openluchtvergadering op de Noordermarkt. Op de ochtend van 25 februari stonden de trams in Amsterdam stil; de staking verspreidde zich als een olievlek over de stad en daarna naar de Zaanstreek, Kennemerland, Het Gooi en Utrecht. De Duitsers grepen meedogenloos in: na twee dagen was de staking voorbij. Na de staking openden de bezetters de jacht op leden van de CPN. De Februaristaking wordt jaarlijks herdacht bij De Dokwerker, een bronzen beeld van Mari Andriessen uit 1952. De Dokwerker staat symbool voor ‘de kleine man’ tegen de grote macht. Dat het initiatief niet van hen kwam, maar van de CPN, is lange tijd verzwegen. Vele jaren waren de communistische organisatoren van de staking niet welkom bij de officiële herdenking. Communisten organiseerden daarom jarenlang een aparte herdenking. Aan de zuidzijde van de Noorderkerk hangt een plaquette, die herinnert aan de verboden openbare bijeenkomsten op de Noordermarkt.

Lees ook:Herdenking Februaristaking 2012
Lees ook:Herdenking Februaristaking 2010
Lees ook:Herdenking Februaristaking
Lees ook:Herdenking Februaristaking 2011
Lees ook:Herdenking Februaristaking Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>