Herdenking Februaristaking 2012

Zaterdag 25 februari 2012 wordt de Februaristaking in Amsterdam herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein bij het standbeeld ‘De Dokwerker’ (2013: klik hier). Op 25 februari 1941 begon in Amsterdam een staking uit solidariteit met de joodse medeburgers in Nederland, tegen het antisemitisme van de Duitse bezetters. De staking breidde zich uit tot andere steden in Noord-Holland en Utrecht en ging de geschiedenisboeken in als de Februaristaking. De herdenking begint om 16.45 uur met een toespraak van Sijbolt Noorda, voorzitter van het Amsterdam 4 & 5 mei Comité. Daarna leest presentatrice Soundos Ahmadi gedichten voor. Het défilé langs de Dokwerker start om 17.00 uur, Iedereen kan vanaf 12.00 uur bloemstukken afgeven in  de Mozes en Aäronkerk. en daar tot 17.00 uur afhalen.

 

Vanaf de winter van 1940 vielen leden van de NSB Joden lastig in de Amsterdamse Jodenbuurt. Ze vernederden en bestalen de joodse bewoners. De bewoners van de Jodenbuurt kwamen ertegen in verzet en vormden knokploegen. Niet-joodse bewoners van vooral de Jordaan en de Eilanden schoten te hulp. Op 9 februari 1941 drongen NSB’ers op het Thorbeckeplein het cafécabaret ‘Alcazar’ binnen, omdat daar Joodse artiesten optraden. Dat leidde tot een massale vechtpartij. De NSB’er Hendrik Koot overleed: daarop werd op 12 februari de Jodenbuurt volledig afgesloten. De Communistische Partij Nederland (CPN) greep haar kans en organiseerde een vergadering op de Noordermarkt.

 

Op de ochtend van 25 februari stonden de trams in Amsterdam stil; de staking verspreidde zich als een olievlek over de stad en daarna naar de Zaanstreek, Kennemerland, het Gooi en Utrecht. De Duitsers grepen meedogenloos in; de staking was na twee dagen alweer voorbij. Daarna openden zij de jacht op leden van de CPN. De Dokwerker is een bronzen beeld van Mari Andriessen uit 1952 en staat symbool voor ‘de kleine man’ tegen de grote macht. Dat het initiatief niet van hen kwam, maar van de CPN, is lange tijd verzwegen. Jarenlang waren communisten niet welkom bij de officiële herdenking en organiseerden zij een eigen herdenking. Aan de zuidzijde van de Noorderkerk hangt een plaquette, die herinnert aan de verboden openbare bijeenkomsten op de Noordermarkt.

Lees ook:Herdenking Februaristaking
Lees ook:Herdenking Februaristaking 2010
Lees ook:Herdenking Februaristaking Amsterdam
Lees ook:Herdenking Februaristaking
Lees ook:Herdenking Februaristaking 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>