Herdenking Slag om Arnhem – 70 jaar geleden

Vrijdag 19 september herdenkt Arnhem de Slag om Arnhem bij de John Frostbrug over de Rijn met het multimedia-spektakel ‘Bridge to Liberation Experience‘. De brug ging de geschiedenis in als ‘A Bridge too Far’: de geallieerden slaagden er in september 1944 met Operation Market Garden niet in de brug op de Duitsers te veroveren. Op 17 september startte Operatie Market, waarbij bij Arnhem, Nijmegen en Eindhoven 35.000 parachutisten werden gedropt, die belangrijke bruggen moesten veroveren. Tegelijkertijd begon Operatie Garden met 350.000 man grondtroepen.

Vanuit België rukten ze op langs de ‘Hells Highway’: ze bevrijdden Eindhoven, Nijmegen en stadjes en dorpen op de route, wisten de Waalbrug bij Nijmegen in te nemen, maar slaagden er niet in verder op te rukken.  Zaterdag start om 15.00 uur de officiële herdenking van de Slag om Arnhem in Driel, in aanwezigheid van de koning, de minister van Defensie en de president van Polen. De NOS zendt de ceremonie live uit. Ongeveer duizend Poolse parachutisten landden tijdens de slag in de buurt van het dorp Driel. Vanaf 10.00 uur worden parachutisten gedropt op de Ginkelse heide in Ede.

De film ‘A Bridge Too Far’ (trailer: klik hier) uit 1977 verhaalt over de mislukte poging de brug bij Arnhem te veroveren. Het was de eerste grote tegenslag voor de geallieerden, sinds zij op D-Day (6 juni 1944) in Normandië waren geland. Voor die film werd overigens de brug over de IJssel bij Deventer gebruikt, omdat die stad en omgeving er nog ongeschonden bij lagen: van de Rijnstad was na de oorlog weinig meer over. Mede door de film is de Slag om Arnhem beroemd, maar de strijd om Nijmegen was net zo bloedig. Na de bevrijding op 20 september werd de stad aan de Waal frontstad en uitvalsbasis voor de verdere bevrijding van West-Europa. Zaterdag herdenkt Nijmegen de Waaloversteek, zondag Market Garden. Noord-Nederland moest daar tot 5 mei op wachten en eerst nog een barre hongerwinter doormaken.

Lees ook:Herdenking Waaloversteek Nijmegen – 70 jaar geleden
Lees ook:Slag om Arnhem 65 jaar geleden
Lees ook:Herdenking Operatie Market Garden, vrijdag 16 t/m zondag 18 september
Lees ook:Operation Market Garden – 70 jaar geleden begon de bevrijding
Lees ook:Slechte weer spelbreker herdenking Slag om Arnhem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>