Operation Market Garden – 70 jaar geleden begon de bevrijding

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond: de grootste geallieerde operatie op Nederlandse bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog (2016: klik hier). De geallieerden moesten vanaf België doorstoten naar de Rijn, bij Arnhem de rivier oversteken en daarvandaan de rest van ons land bevrijden en naar Duitsland oprukken. Voor Nederland boven de grote rivieren werd het een fiasco: de geallieerden kregen de laatste brug bij Arnhem in september 1944 niet in handen. Hierdoor bleef de rest van het land bezet door de Duitssers en kreeg de bevolking in het westen het zwaar te verduren tijdens de beruchte hongerwinter. Operation Market Garden 2014 viert en herdenkt 70 jaar vrijheid in Noord-Brabant.

Zondag 14 september trekt een stoet van 500 historische geallieerde voertuigen en 1.500 manschappen uit heel Europa en de VS van de Belgische grens naar het noorden, passeert onder meer Valkenswaard, Eindhoven en Sint Oedenrode en eindigt in Veghel. Daar staat vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 september de Basecamp met subkampementen zoals die 70 jaar geleden in Brabant stonden, samen met een opstelling van historische militaire voertuigen. Iedereen kan er van 19.00 tot 21.00 uur op eigen gelegenheid (dus zonder gids) rondkijken. De kassa’s sluiten om 19.00 uur.

Tot het eind van de maand hebben verschillende Brabantse steden en dorpen hun eigen herdenkingen, zoals Eindhoven op 18 september, toen de stad in 1944 werd bevrijd. Valkenswaard beleeft zondag 14 september, nadat de militaire stoet door het dorp is getrokken, het jaarlijkse Bloemencorso van Valkenswaard, dat aansluit op 70 jaar vrijheid. In en om Arnhem zijn activiteiten zoals het Bridge to Bridge hardloopevenement op zondag 14 september. ’A Bridge Too Far‘ is een indrukwekkende verfilming uit 1977 van het gelijknamige boek (trailer: klik hier) van Richard Attenborough. De film speelt zich af op de John Frostbrug, genoemd naar de Britse officier die vergeefs probeerde de brug in te nemen. Overigens vonden de opnames niet op en rond deze brug plaats, maar op de IJsselbrug bij Deventer, omdat in Arnhem na de oorlog amper nog iets overeind was blijven staan. Eindhoven viert bevrijding altijd op 18 september, toen de stad uit Duitse handen werd bevrijd.

Lees ook:Operatie Market Garden 70 jaar geleden
Lees ook:Herdenking Slag om Arnhem – 70 jaar geleden
Lees ook:Herdenking Waaloversteek Nijmegen – 70 jaar geleden
Lees ook:Slag om Arnhem 65 jaar geleden
Lees ook:Rabo Bridge to Bridge: hardlopen in Arnhem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>