Bach Weihnachtsoratorium – een kersttraditie

IMG_20160524_162816Is de Mattäus Passion van Bach een traditie in de week voor pasen, het Weihnachtsoratorium is een vast onderdeel in de Adventstijd, de weken voor kerstmis. Minder een traditie en minder vaak uitgevoerd, maar toch ‘vaste prik voor kerst’. Dit jaar verzorgt het Combattimento Consort Amsterdam met het Nederlands Kamerkoor onder leiding van dirigent Jan Willem de Vriend een reeks uitvoeringen: zondag 15 december in het Chassé Theater in Breda, maandag 16 en zondag 22 december in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam, vrijdag 20 december in de Grote Kerk van Naarden en maandag 23 december in het Muziekgebouw in Eindhoven. Verdere info: zie website. Daarnaast zijn er her end er in het land uitvoeringen, al dan niet van delen van het oratorium, zoals in het Amsterdamse Concertgebouw (lijst hele land: zie website).

Het Weihnachtsoratorium bestaat uit zes afzonderlijke werken (Cantaten) die inhoudelijk me telkaar te maken hebben. Johann Sebastian Bach schreef het voor de periode van Kerst 1734 tot en met Driekoningen 1735. De testen zijn ontleend aan d evangelies van Lucas en Matheus. Deel 1 werd ‘s ochtends uitgevoerd in de Nicolaikerk en ‘s avonds in de Thomaskerk in Leipzig (waar Bach als componist was aangesteld). De volgende dag was deel 2 omgekeerd: ‘s morgens in de `Thomaskerk en ‘s avonds in de Nikolaikerk. Deel 3 en 5 beleefden één uitvoering op de gewone zondagen (in de Nicolaikerk), deel 4 en 6 waren bestemd voor de Nieuwjaarsdag en Driekoningen en werden weer tweemaal per dag uitgevoerd. Bach schreef niet met de gedachte een kunstwerk voor eeuwig te schrijven: van hem werd iedere zondag een aparte cantate geëist. Tegenwoordig is het oratorium voor de Kersttijd een vast onderdeel op de concertagenda in ons land.

Lees ook:Matthäus Passion werd traditie in Nederland
Lees ook:Nederlandse Paastraditie: uitvoeringen Matthäus Passion
Lees ook:Week voor Pasen: tijd voor de Matthäus Passion
Lees ook:Weken voor Pasen: uitvoeringen Matthäus Passion en Johannes Passion
Lees ook:Nederlandse traditie voor Pasen: uitvoeringen Matthäus en Johannes Passion

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>