Nederlandse Paastraditie: uitvoeringen Matthäus Passion

De weken voor Pasen (zondag 16 en maandag 17 april) wordt op veel plekken in Nederland traditiegetrouw de Matthäus Passion uitgevoerd, één van de jaarlijkse culturele hoogtepunten van calvinistisch Nederland. Het oratorium van Johann Sebastian Bach (1685-1750) bezingt het lijden en sterven van Jezus volgens het evangelie van Matheus. Bach was van 1723 tot zijn dood in 1750 cantor van de Thomaskirche in Leipzig, waar de passie in 1729 voor het eerst te horen was.

Bach componeerde voor iedere zondag een cantate, voor Palmzondag de Matthäus Passion en voor Witte Donderdag de Johannes Passion, die volgens kenners mooier is dan de Matthäus. In 1899 dirigeerde Willem Mengelberg (1871-1951) de Matthäus Passion met maar liefst 450 man aan koor en orkest in het Concertgebouw in Amsterdam. In 1922 organiseerde de Nederlandse Bach Vereniging op Goede Vrijdag een (bescheidener) opvoering in de Grote Kerk in Naarden. Dat groeide uit tot een jaarlijks society-event met Vips, politici en andere BN’ers en is naast de uitvoeringen in het Concertgebouw ieder jaar de belangrijkste van alle concerten in het hele land (lijst: zie website).

Opnames voor het EO-tv-programma The Passion, inmiddels ook een traditie, vindt dit jaar op Witte Donderdag plaats in Leeuwarden. Meezingen met de Matthäus kan hier en daar ook tijdens Meezingconcerten. Ieder jaar is er na uitvoeringen in het Concertgebouw na afloop altijd enige reuring, omdat niemand weet of je dan mag klappen of niet. In de kerk hoort dat niet; in een concertzaal wel, maar geldt dat ook na afloop van een ‘religieus stuk’? 

Lees ook:Nederlandse traditie voor Pasen: uitvoeringen Matthäus en Johannes Passion
Lees ook:Week voor Pasen: tijd voor de Matthäus Passion
Lees ook:Matthäus Passion in de Paasweek
Lees ook:Matthäus Passion – een Nederlandse paastraditie
Lees ook:Matthäus Passion werd traditie in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>