EYE Home Movie Day brengt familiefilms op het grote doek

Het Amsterdamse EYE Filminstituut organiseert zaterdag 19 oktober de 7e editie van Home Movie Day. Deze dag is een internationaal eerbetoon aan de amateurfilm en wordt sinds 2002 jaarlijks in landen als de Verenigde Staten, Argentinië en Japan op dezelfde dag wordt georganiseerd. In EYE is er van 11,.00 tot 17.50 uur een speciaal dagprogramma met familiefilms die zijn ingezonden onder het thema Leven en werken in het buitenland / Nederlanders in den vreemde, een filmpresentatie van amateurfilmer IJsbrand Rogge, workshops voor kinderen om film in stop-motion te maken en de vertoning van het Cinema Concert Justice d’abord (bron: persbericht).

Programma:

11.00 – 13.00 Vertoning van ‘Home Movies’ – gratis toegankelijk. Iedereen die amateurfilms heeft gemaakt of bezit over het thema Leven en werken in het buitenland / Nederlanders in den vreemde kon ze voor 10 oktober insturen. In een extra lang programma van twee uur worden deze films vertoond op het grote doek. Traditiegetrouw worden de makers uitgenodigd om hun films in te leiden of van commentaar te voorzien. Het ochtendprogramma wordt ingeleid door collectiespecialist Dorette Schootemeijer, waarbij één van de home movies wordt vertoond uit de tentoonstelling van dit moment in EYE ‘Péter Forgács – Sluimerend Vuur, Verhalen uit Nederlands-Indië (1900 – 1940)’ die op dit moment in EYE te zien is.

13.00 – 15.00 Slapstick-workshop voor de hele familie. Fotograaf Niek Michel geeft een workshop waarin kinderen leren een stop-motionfilm te maken. Voor de komst van de digitale animatie was stop-motion een van de belangrijkste special effects-technieken in de filmindustrie: vechten, van de trap af rollen, door de lucht vliegen, met stop-motion lijkt het allemaal net echt. Voor dit onderdeel zijn toegangsbewijzen nodig.

14.00 – 15.30 In Azië met IJsbrand Rogge – gratis toegankelijk. Rogge heeft als amateurfilmer vooral naam gemaakt in het Verre Oosten. Aanvankelijk maakte hij voor het thuisfront opnamen van het dagelijks leven in de jaren vijftig tijdens zijn langdurig verblijf in Hongkong en Japan. Na zijn terugkeer in Nederland kon hij zijn ambitie om te filmen professioneel voortzetten. Enkele van zijn documentaires werden in de jaren zestig op de Nederlandse tv uitgezonden. Van de 80 films die Rogge tijdens zijn werkende leven in Azië draaide maakte hij 400 clips die onder zijn Engelse naam Michael Rogge op YouTube een tweede leven zijn begonnen. Jaarlijks worden de films door miljoenen mensen bekeken. Daarnaast zijn de films opgenomen in de catalogi van historische collecties in Azië. EYE vertoont een aantal korte amateurfilms. Daarna houdt de maker een inleiding over zijn werkwijze en een Q&A.

 16.30 -17.50 Cinema Concert– Justice d’abord! In dit laatste programmaonderdeel wordt de focus verlegd van familiefilms naar de praktijk van de filmverzamelaar met zijn thuisbioscoop. Te zien is een zelden vertoonde parel van de vroege cinema uit de Ennik-collectie waarvan EYE de enige overgebleven kopie in collectie heeft, met live muziek. Voor dit onderdeel zijn toegangsbewijzen nodig.

Naast een zaalprogramma vol amateurfilm doet EYE ook een oproep aan alle bezoekers van Home Movie Day om eigen films mee te brengen. SuperSens ( www.supersens.nl ) biedt iedereen de mogelijkheid om een film te scannen voor overzetting naar dvd. Alleen op de Home Movie Day in EYE kunnen bezoekers drie minuten gratis laten digitaliseren tussen 11.00 en 17.00 uur. Wie meer wil digitaliseren, kan opdrachten inleveren bij SuperSens, die ook advies geeft over mogelijkheden voor het overzetten van 8mm-film naar andere dragers als dvd of harde schijf. Kom op tijd want er is beperkt plek bij het scannen.

Lees ook:EYE Home Movie Day met amateurbeelden van Amsterdam
Lees ook:Extra voorstelling ‘My Scientology Movie’ in Eye met Louis Theroux
Lees ook:EYE Amsterdam presenteert 90 jaar Japanse cinema
Lees ook:Joods Film Festival 2011
Lees ook:Leiden International Film Festival 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>