EYE Home Movie Day met amateurbeelden van Amsterdam

EYE Amsterdam viert op 18 oktober de twaalfde editie van Home Movie Day, het wereldwijde eerbetoon aan de amateurfilm dat sinds 2002 jaarlijks in landen als de Verenigde Staten, Argentinië en Japan op dezelfde dag wordt georganiseerd. De jaarlijkse Home Movie Day is dé kans om nog onbekend maar historisch belangrijk materiaal te vinden en de schoonheid van amateur- en familiefilms te ontdekken op het grote doek, 15 tot 18.30 uur in cinema 3. Op de gratis toegankelijke editie op 18 oktober staan dit jaar familiefilms met amateuropnamen van Amsterdam op het programma, met als thema: ‘Breng Amsterdam in beeld’. De middag wordt gepresenteerd door Chris Keulemans (bron: persbericht).

Deel I: 15-15.10 uur Inleiding en 15.10-16.00 uur Presentatie door Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) en Carlien Booij (Beeld & Geluid) over de tentoonstelling ‘Nieuw-West 50-60′ die in 2011 in het Amsterdams Stadsarchief is getoond, met amateurbeelden van Nieuw-West.

Deel II: 16.15-17.15 uur Vertoning van ingezonden amateurfilms, door de makers persoonlijk toegelicht.

Deel III: 17.30-18.30 uur: ‘One Vision’ (Cor Lievendag, 1986: Amsterdam in de jaren tachtig: jong en rauw maar bruisend van leven), ‘Amsterdam en het water’ (Leo R. Krijn, ca. 1938: de schoonheid van Amsterdam bedreigd, gemaakt door een van de oprichters van de smalfilmliga) en ‘Amsterdamsche flitsen’ (C.W. van Voorst van Beest, 1938: lyrische amateurdocumentaire uit de smalfilmcollectie van EYE).

SuperSens biedt op de Home Movie Day in EYE de mogelijkheid om drie minuten film gratis te laten digitaliseren naar dvd. Wilt u meer digitaliseren? Dan kunt u op deze dag ook opdrachten inleveren. Laat u daarnaast adviseren over mogelijkheden voor het overzetten van 8mm-film naar dvd of harde schijf. Kom op tijd want er is beperkt plek bij het scannen. Het Amateurfilm Platform is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met het Gronings AudioVisueel Archief en Stadsarchief Rotterdam. Doel is om unieke amateurcollecties te delen en lacunes van het videotijdperk vanaf de jaren 80 in deze collecties op te vullen, zodat ze representatief zijn voor alle periodes. Publiek kan video’s fysiek aanbieden óf direct uploaden op de site.

Lees ook:EYE Home Movie Day brengt familiefilms op het grote doek
Lees ook:Leven met Oranje in Beeld en Geluid Hilversum
Lees ook:Amateur-videobeelden koningshuis gezocht
Lees ook:Oktober: maand van de Geschiedenis 2015
Lees ook:Open Studiodagen Mediapark 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>