Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen

Vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus 2012 herleven de middeleeuwen in Nijmegen tijdens het Gebroeders van Limburg Festival (2013: klik hier). De gebroeders Johan, Paul en Herman van Limburg werden hier rond 1380 geboren en stonden met hun miniatuurkunst aan de wieg van de Nederlandse schilderkunst. Nijmegen eert het trio ieder laatste weekend van augustus met een festival. Hoogtepunt is de ‘Blijde Incomste’ op zondag, een bonte stoet door het centrum met honderden figuranten. Ridders, soldaten, edellieden, armelui, religieuzen, pestdokters en kooplieden lijken zó weggelopen uit de miniaturen.

Vrijdag is scholendag op het Valkhof; het festival speelt zich zaterdag en zondag in een groot deel van de binnenstad af. Dit jaar staan ‘Geuren & Smaecken’ van de middeleeuwen centraal, met een smaakmarkt, een geurroute, bierbrouwergilden, workshops en lezingen. Meesterkok Pierre Wind en zeven collega’s geven demonstraties van middeleeuws koken. Nieuw dit jaar zijn medici, onder andere van de Radbout Universiteit, die zich bezighouden met de middeleeuwse geneeskunst ‘Qualen & Gheneesconst’ in de St. Jacobskapel. In de Stevenskerk zijn kapelconcerten en lezingen, zaterdagavond de Soiree ‘De Vijf Zinnen’ met middeleeuwse muziek, een modeshow, een klucht en een kookdemonstratie. Zondag is er de Middeleeuwse Mis, mogelijk wordt gerefereerd naar pater Jan Brugman, die in 1473 in Nijmegen overleed. ‘Praten als Brugman’ is sindsdien een gevleugelde uitspraak. In het Valkhofpark keert het hofleven terug van de Valkhofburcht: in de middeleeuwen de grootste burcht van de lage landen. Met eten en drinken aan het hof, het riddertoernooi van Gelre, een valkenier met roofvogels, middeleeuwse ambachten, muziek, verhalen, dans en kinderspelen. In het Kronenburgpark, aan de andere kant van de binnenstad, staat een militair kampement en wordt iedere dag de Slag bij Niftrik van 1388 tussen de hertogdommen Gelre en Brabant nagespeeld. Mariken van Nimweghen is als locatietheaterstuk te beleven. Tickets: zie website.

Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival Nijmegen
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival 2014 in Nijmegen
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen: 27 en 28 augustus
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>