Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen

Nijmegen waant zich dit weekend even terug in de Middeleeuwen, tijdens de 5e editie van het Gebroeders van Limburg Festival (editie 2013: klik hier). Het is het grootste middeleeuwse festival in Nederland. De binnenstad gonst van de activiteiten uit een ver verleden. Torens zijn te beklimmen, er zijn rondleidingen, verhalenvertellers, middeleeuwse figuren, oude ambachten, kraampjes, kindervertier, demonstraties en optredens van troubadours. Zondag wordt het verhaal van Mariken van Nieumeghen nagespeeld in de vorm van middeleeuws locatietheater. De toeschouwers (met kaartje) lopen in groepen langs de elf scènes die het boek telt en die zich in de Oude Stad van Nijmegen afspelen. Het Mirakelstuk is een tweestrijd tussen goed en kwaad: een thema van alle tijden. In het verhaal, dat menig middelbare scholier voor zijn eindexamen op zijn literatuurlijst heeft staan, gooit de duivel Mariken van de St. Stevenstoren. In het toneelstuk hangt de actrice veilig in de touwen.

Een op ware grootte nagebouwde middeleeuwse belegeringsmachine, de trebuchet  van maar liefst 12 meter hoog, bestookt de stadsmuren, maar ook andere gevechtskunsten uit die tijd worden getoond door de figuranten, zoals zondag 13.00 uur tijdens een riddertoernooi in het Valkhofpark. Zondag vertrekt om 16.00 uur de Blijde Incomste vanaf de Grote Markt voor een tocht door de binnenstad, met middeleeuwse taferelen met adel, geestelijkheid en eenvoudige burgerij. Ridders en jonkvrouwen te paard verbeelden de kalendermaanden mei (de lenterit) en augustus (de valkenjacht) uit de wereldberoemde miniaturen van de Gebroeders Limburg. Het zijn Franse hovelingen die de Gelderse hertog in het Valkhof komen bezoeken. De parade is gratis te bekijken op de Grote Markt en de Burchtstraat. In het Valkhof wordt entree geheven, ook voor andere evenementen.

Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival 2014 in Nijmegen
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen: 27 en 28 augustus
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>