Gebroeders van Limburg Festival Nijmegen

Vrijdag 26 tot en met zondag 28 augustus 2011 staat Nijmegen voor de zevende keer in het teken van de middeleeuwen en de miniaturen van de gebroeders Van Limburg, tijdens het Gebroeders van Limburg Festival (2013: klik hier). Hoogtepunt is zondag de ‘Blijde Incomste’, een bonte stoet door het stadscentrum, waarin zeshonderd figuranten de middeleeuwen doen herleven. Ridders, soldaten,  edellieden, religieuzen, armelui en kooplieden lijken zó weggelopen uit de miniaturen van de Gebroeders Van Limburg. Deze drie broers werden rond 1380 in Nijmegen geboren en stonden met hun miniatuurkunst aan de wieg van de Nederlandse schilderkunst.

 

Dit jaar wordt het festival uitgebreid naar drie dagen en is er veel aandacht voor muziek. Het nieuwe muziekfestival ‘Musica, Musica!’ begint vrijdagavond met een openingsconcert van het Vlaamse trio Laïs in de Stevenskerk. Zaterdag en zondag zijn in deze kerk en elders in de stad doorlopend concerten met koren, speellieden, demonstraties van muziektradities en dans uit de 15e eeuw. Vrijdagmiddag vindt een wettelijk huwelijk plaats dat volgens de middeleeuwse tradities wordt voltrokken. Het officiële deel is besloten, maar daarna kan iedereen met het bruidspaar meelopen van het stadhuis naar het Valkhof, waar openbare middeleeuwse rituelen worden uitgevoerd.

 

Tijdens de soiree in de Stevenskerk op zaterdagavond spreekt theoloog/filosoof Hubert Hendriks de zesde Gebroeders Van Limburglezing uit over het muziekleven in de 15e eeuw. De zondagdienst in deze kerk vindt plaats in middeleeuwse sferen, met Gregoriaanse gezangen. Mogelijk wordt gerefereerd naar pater Jan Brugman, die in 1473 in Nijmegen overleed. ‘Praten als Brugman’ is sindsdien een gevleugelde uitspraak. In het Valkhofpark keert het hofleven van weleer terug, met het riddertornooi van Gelre, een valkenshow, zwaardvechten, middeleeuwse ambachten, theater, muziek en kindervertier. Door de binnenstad leidt een lint van marktkraampjes en muziek vanaf het Valkhof richting Kronenburgpark: daar barst de slag van 1388 bij Niftrik los, tussen de hertogdommen Gelre en Brabant.

Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival 2014 in Nijmegen
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen: 27 en 28 augustus
Lees ook:Gebroeders van Limburg Festival in Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>