Vesting Spectaculum 2012

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Zaterdag 4 en zondag 5 augustus 2012 opent Vesting Bourtange haar poorten voor de ‘Fogelvreien’ om een reis door de tijd te maken, tijdens Vesting Spectaculum. Tientallen handelaren met waren uit vroeger tijden proberen hun artikelen te verkopen en allerlei lieden vertonen hun kunsten in de vesting. De barbier, de smid, de mandenmaker, de wever, maar ook charlatans, jongleurs en chirurgijns, muzikanten en dansers. De buitengebieden van de bastions worden bevolkt door acteursgroepen; musketiers, soldatenvrouwen en kinderen. Zaterdagavond is er een groot lichtfeest. Bezoekers wordt gevraagd een lantaarn mee te nemen. Beide dagen begint het historische plezier klokslag 11.00 uur.

 

Het vestingstadje is een gereconstrueerd verdedigingswerk op de grens tussen Zuidoost Groningen en Duitsland. Bourtange stamt uit de Tachtigjarige oorlog. De weide omtrek was één grote onherbergzame moerasvlakte, op slechts een paar plaatsen begaanbaar: op harde zanderige passen. Op één ervan werd in 1580 een begin gemaakt van het strategisch belangrijke Bourtange. De prins van Oranje hoopte de belangrijke route naar Groningen te blokkeren, dat toen in Spaanse handen was. Nadat de stad van het Spaanse juk werd bevrijd, werd de vesting ‘gekeerd’ en onderdeel van het naar het oosten gerichte front, waar de Spanjaarden zich hadden teruggetrokken. Tot 1851 was het een belangrijke vesting; daarna ontstond een agrarisch dorp. Tussen 1967 en 1992 werd het oorspronkelijke vestingstadje gereconstrueerd.

Lees ook:Vesting Spectaculum Bourtange
Lees ook:Vesting Spectculum 2011 Bourtange
Lees ook:Vesting Spectaculum Bourtange 2010
Lees ook:Pieter van Vollenhoven opent Terra Mora in vesting Bourtange
Lees ook:Slag om Bourtange

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>