Pieter van Vollenhoven opent Terra Mora in vesting Bourtange

@Erik Feenstra

Woensdag 4 november opent Pieter van Vollenhoven informatiecentrum Terra Mora in vesting Bourtange, op de grens van Zuidoost-Groningen met Duitsland. Het centrum maakt deel uit van het openluchtmuseum Vesting Bourtange en belicht de relatie tussen de vesting en het Bourtangemoeras. Er zijn drie ruimtes ingericht met verschillende thema’s die de geschiedenis van de vesting tonen: ‘Moor en de Vesting’, ‘Gevecht’ en ‘Groninger Landschap’. Het centrum is al een tijdje open voor het publiek, maar woensdag komt Van Vollenhoven voor de officiële opening, samen met Commissaris van de Koning van Groningen Max van den Berg.

De vesting werd tijdens de Nederlandse Opstand (in 1580) aangelegd om de toevoerweg door het moerras naar de stad Groningen te blokkeren. De stad bleef pro-Spaans en werd vasnuit Duitsland bevoorraad via een weg op de zandrug (tange) door het Bourtangemoeras. In 1594 werd Groningen op de Spanjaarden veroverd en werd de vesting Bourtange onderdeel van de grensverdediging van de drie noordelijke provincies. De vesting werd onder meer verbeterd toen ‘Bommen Berend‘ Groningen in 1672 aanviel. In 1942 bereikte de vesting de grootste omvang. Daarna verdroogde het moeras en nam de militaire betekenis van de vesting af, ook doordat de vuurkracht van geschut groter werd. In 1851 ewerd de vesting opgeheven en werd Bourtange een agrarisch dorp. Rond 1960 liep het dorp leeg. De gemeente Vlagtwedde herbouwde de vesting in de staat zoals die in 1742 was geweest.

Lees ook:Vesting Spectaculum 2012
Lees ook:Groningens Ontzet: vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus
Lees ook:Vesting Spectaculum Bourtange
Lees ook:Vesting Spectaculum Bourtange 2010
Lees ook:Vesting Spectculum 2011 Bourtange

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>