Alkmaar Ontzet 2011

Zaterdag 8 oktober 2011 is het 438 jaar geleden dat Alkmaar werd ontzet (2012: klik hier): dat wordt tot op de dag van vandaag groots gevierd. ‘Van Alkmaar de Victorie’ is een gevleugelde uitspraak uit de 80-jarige oorlog (1568-1848). Alkmaar was de eerste stad die onder het Spaanse juk vandaan kwam. De Republiek der Zeven Provinciën had zich onafhankelijk verklaard van Spanje en koning Philips II stuurde een leger hierheen. De eerste twintig jaar waren de Spanjaarden heer en meester, maar op 8 oktober 1573 moesten ze hun beleg rond Alkmaar opgeven, nadat de dijken waren doorgestoken: het begin van een reeks overwinningen. Het nieuws snelde vooruit naar het belegerde Leiden, dat een jaar later op 3 oktober 1574 werd ontzet.

 

De feestdag is er vooral voor de Alkmaarders, maar ook mensen van daarbuiten zijn welkom. Het programma is vergelijkbaar met dat van vorige edities. Vrijdagavond begint met een lampionnenoptocht door de binnenstad. Zaterdag zijn er allerlei demonstraties en activiteiten als danswedstrijden, Ontzet-Pop op het Waagplein, theater, een jeugdoptocht, een kinderfestijn, een Oudhollandse markt, ringsteken en een herdenkingsplechtigheid in de Grote Sint Laurenskerk. ‘Een van de hoogtepunten is de Grote Middagoptocht ‘1861 Alkmaar goed bekeken, 150 jaar 8 Octoberviering’. ’s Avonds is de traditionele zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein, een gratis concert in de Grote Sint Laurenskerk, het Ontzetfeest in theater De Vest en tot slot vuurwerk tussen Ringersbrug en Tesselsebrug.

Lees ook:Alkmaars Ontzet 2010
Lees ook:Alkmaars Ontzet
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2014
Lees ook:Van Alkmaar de Victorie
Lees ook:Alkmaars Ontzet: Bij Alkmaar begon de Victorie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>