Alkmaars Ontzet

Donderdag 8 oktober 2009 is het 436 jaar geleden dat Alkmaar werd ontzet: een dag die nog steeds groots wordt gevierd (editie 2012: klik hier). Van Alkmaar de Victorie: dat was een bekende uitspraak in de 80-jarige oorlog (1568-1848). Alkmaar was de eerste stad die een overwinning behaalde op de Spanjaarden. De Republiek der Zeven Provinciën had zich onafhankelijk verklaard van Spanje en koning Philips II stuurde een leger om orde op zaken te stellen. De eerste twintig jaar van de oorlog waren wanhopig voor de opstandelingen, maar Alkmaar was één van de eerste stad die werd ontzet van een belegering door de Spanjaarden. Die moesten op 8 oktober 1573 hun beleg opgeven, nadat de dijken rond Alkmaar waren doorgestoken. Het was het begin van een hele reeks overwinningen op de Spanjaarden. Het nieuws snelde vooruit naar het belegerde Leiden, dat 3 oktober 1574 werd ontzet.

De dag begint traditioneel met een ontbijt voor kinderen en ballonnen oplaten. Daarna is het de hele dag feest in de stad.  Er is een historische kermis, wedstrijden kaasdragen voor de jeugd, danswedstrijden en Ontzet-Pop op het Waagplein, demonstraties van brandweer, landmacht en marine, een jeugdoptocht en kinderfestijn, een Oudhollandse markt, ringsteken, een mega optocht en danswedstrijden. ’s Avonds is de traditionele  zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein, taptoe op het Waagplein, het Ontzetfeest in Theater De Vest en tot slot vuurwerk tussen Ringersbrug en Tesselsebrug.

Lees ook:Alkmaars Ontzet 2010
Lees ook:Van Alkmaar de Victorie
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2012
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2014
Lees ook:Alkmaar Ontzet 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>