Alkmaars Ontzet 2012

Maandag 8 oktober 2012 is het 439 jaar geleden dat Alkmaar werd ontzet: toen werd een einde gemaakt van het beleg van de stad door de Spanjaarden (2013: klik hier). ‘Van Alkmaar de Victorie’ is een gevleugelde uitspraak uit de 80-jarige oorlog (1568-1848): het was de eerste stad die onder het Spaanse juk vandaan kwam. De Republiek der Zeven Provinciën had zich onafhankelijk verklaard van Spanje en koning Philips II stuurde een leger hierheen, dat de eerste twintig jaar heer en meester was, maar op 8 oktober 1573 het beleg rond Alkmaar moest opgeven, nadat de dijken waren doorgestoken.

Dat was het begin van een reeks overwinningen. Het nieuws snelde vooruit naar het belegerde Leiden, dat een jaar later op 3 oktober 1574 werd ontzet. De feestdag is er vooral voor de Alkmaarders, maar ook mensen van daarbuiten zijn welkom. Het programma is vergelijkbaar met dat van vorige edities, met onder andere een kleine kermis, een historische markt, dansen op de Markt, een kinderoptocht, een optocht, demonstraties van brandweer en marine, gratis rondvaarten, een zuurkoolmaaltijd, een taptoe op het Waagplein en afsluitend vuurwerk.

Lees ook:Alkmaars ontzet 2013
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2014
Lees ook:Alkmaars Ontzet: Bij Alkmaar begon de Victorie
Lees ook:Alkmaar Ontzet 2011
Lees ook:Donderdag 8 oktober: ‘Van Alkmaar de Victorie’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>