Alkmaars Ontzet 2014

Woensdag 8 oktober is het 441 jaar geleden dat Alkmaar werd ontzet: toen werd een einde gemaakt van het beleg van de stad door de Spanjaarden (2015: klik hier). Van 4 tot en met 8 oktober vieren de Alkmaarders, maar ook mensen van daarbuiten, hun 8octoberfeest. Het programma ziet er in de regel ieder jaar eender uit. Er staat een historische kermis in de binnenstad en dinsdagavond is er een lampionnenoptocht en de 8octoberreceptie in de Grote Kerk.

Highlights op woensdag zijn gratis rondvaarten, de jeugdoptocht ‘Met je neus in de boeken‘, dansen op de Markt, Oudhollands ringsteken, de grote middagoptocht ‘Leesplezier voor Jong en Oud’, demonstraties van brandweer en marine, de Taptoe op het Waagplein en afsluitend vuurwerk.  ‘Van Alkmaar de Victorie’ is een gevleugelde uitspraak uit de 80-jarige oorlog (1568-1848): Alkmaar was de eerste stad die zich van het Spaanse juk wist te bevrijden. De Republiek der Zeven Provinciën had zich onafhankelijk verklaard van Spanje en koning Philips II stuurde een leger hierheen, dat de eerste twintig jaar heer en meester was, maar op 8 oktober 1573 het beleg rond Alkmaar moest opgeven, nadat de dijken waren doorgestoken. Het nieuws snelde vooruit naar het belegerde Leiden, dat een jaar later – op 3 oktober 1574 – werd ontzet.

Lees ook:Alkmaars Ontzet: Bij Alkmaar begon de Victorie
Lees ook:Donderdag 8 oktober: ‘Van Alkmaar de Victorie’
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2012
Lees ook:Alkmaars ontzet 2013
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>