Hartjesdagen op Zeedijk Amsterdam

Zaterdag 14 en zondag 15 augustus 2010 vinden op de Amsterdamse Zeedijk de jaarlijkse Hartjesdagen plaats: een eeuwenoude traditie waar mannen zich als vrouwen verkleden en andersom (editie 2012: klik hier). Hartjesdag vond altijd op de derde maandag in augustus in Haarlem, Bloemendaal en in delen van Amsterdam plaats, tegenwoordig op de Zeedijk. Waarschijnlijk stamt het uit de Middeleeuwen, als verbastering van ‘hertjesdag’: toen mocht het gewone volk van Haarlem op herten  jagen, normaal een privilege voor de adel.

 

Het geschoten wild werd op straat gebraden en opgegeten. Later ontwikkelde het zich tot een soort carnaval, met behoorlijk wat drank, waarbij mannen zich als vrouwen verkleedden en andersom:  rond de Zeedijk. De Duitsers verboden het in 1943. In 1997 blies de buurtvereniging het feest nieuw leven in. De buurt was lange tijd een  no-go area geweest en kon het een oppepper gebruiken. De straat was opgeknapt, de criminaliteit ingedamd en er waren nieuwe winkels, cafés en een Boeddhistische tempel bijgekomen. Hartjesdag was perfect: het waren immers de gewone burgers, die jarenlang junks, dealers en criminelen in de straat moesten trotseren

 

De Hartjesdagen beginnen vrijdag met de Nacht van de Romantiek in verschillende horecazaken. Zaterdag begint om 11.30 uur de etalagewedstrijd ‘Kunst te Kijk’ (tot eind augustus) en een uur later opent burgemeester Eberhard van der Laan de Hartjesdagen bij hotel Barbizon Plaza. Om 13.00 uur trekken de Drakendans en het Zeedijkkoor door de straat. Om 14.00 uur begint OPE-Raam: opera-artiesten zingen vanuit open ramen. Om 16.00 uur begint ‘Dames en heren flaneren’ met de inschrijving bij de Sint Olof’s kapel. Om 17.00 uur worden de ‘Hartjes van de Zeedijk’ gekozen: de meest originele verklede man en vrouw, om 20.00 uur worden de prijzen uitgereikt in de Sint Olof’s Kapel. Zondag eindigt met een buurtbrunch vanaf 12.00 uur (bij slecht weer in de Sint Olofskapel). Zoals ieder jaar staat Circus Rigolo tijdens de Hartjesdagen met zijn tent op de Nieuwmarkt: tot en met 22 augustus.

Lees ook:Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk
Lees ook:Hartjesdagen 2011 op Zeedijk Amsterdam
Lees ook:Hartjesdag 2017 op de Amsterdamse Zeedijk
Lees ook:Hartjesdagen 2012 in Amsterdam
Lees ook:Mannenrace op hoge hakken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>