Hartjesdagen 2012 in Amsterdam

Vrijdag 17 tot en met zondag 19 augustus 2012 is de Amsterdamse Zeedijk het decor van de jaarlijkse Hartjesdagen: een eeuwenoude traditie waarbij mannen verkleed als vrouwen rondlopen en omgekeerd. Vrijdag begint met de Nacht van de Romantiek in horecazaken. Zaterdag trekken na de opening bij Hotel Barbizon Plaza de Drakendans en het Zeedijkkoor rond. Om 14.00 uur begint Opera-am (voorheen OPE-Raam): opera-artiesten zingen vanuit open ramen. Zondag kunnen deelnemers zich vanaf 12 uur in de Olofskapel inschrijven voor Queens & Hartjes Dames & Heren Flaneren: de hele middag wandelen ze rond en lopen jurypunten af. Om 14 uur uur beginnen optredens op het Podium op de Nieuwmarkt.

 

Hartjesdag vond vroeger plaats op de derde maandag in augustus in Haarlem, Bloemendaal en in delen van Amsterdam. Waarschijnlijk stamt het van de Middeleeuwse ‘hertjesdag’, toen het gewone volk van Haarlem op herten mocht jagen, normaal een privilege voor de adel. Het geschoten wild werd op straat gebraden en opgegeten. Later ontwikkelde zich rond de Zeedijk een soort carnaval, waarbij mannen zich als vrouwen verkleedden en andersom. De Duitsers verboden het in 1943. In 1997 blies de buurtvereniging het feest nieuw leven in. Nadat de buurt jarenlang no-go area was geweest, kon het wel een feestje gebruiken, omdat de bewoners van de straat jarenlang junks, dealers en criminelen in de buurt had moeten trotseren. De straat was opgeknapt, junks geweerd, criminaliteit ingedamd, winkels en cafés heropend en er werd een Boeddhistische tempel gebouwd, die officieel werd geopend door de koningin.

Lees ook:Hartjesdag 2017 op de Amsterdamse Zeedijk
Lees ook:Hartjesdagen 2011 op Zeedijk Amsterdam
Lees ook:Hartjesdagen op de Amsterdamse Zeedijk
Lees ook:Hartjesdagen op Zeedijk Amsterdam
Lees ook:Mannenrace op hoge hakken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>