Sint Piter altijd in februari in Grou

Sinterklaas ligt waarschijnlijk op een Spaanse costa uit te rusten van zijn werk in Nederland, maar in het Friese Grou (Grouw) komt zijn collega begin februari langs (2013: klik hier). Sint Piter en Swarte Pyt kwamen zaterdag 7 februari aan en blijven  tot en met zaterdag 21 februari. Grou is de enige plek in Nederland zonder Sinterklaasfeest, maar ieder jaar in februari komt Sint Piter langs. Volgens de legende kwamen Sint Piter en Sinterklaas vroeger samen naar Nederland om op 5 december cadeautjes uit te delen. Toen zij Grou  vergaten, ging Sint Piter er in februari alsnog heen.

 

De oorsprong van het feest ligt ergens anders. Vroeger vierden de Friezen het meifeest. De kerk nam heidense gebruiken over en gaf er een eigen betekenis aan: het meifeest werd het feest van Sint Petrus, de beschermheilige van vissers en scheepslieden. Bij het uitvaren na de winter was er feest. Dit feest is in de vergetelheid geraakt, maar niet in Grou. Waarom is niet duidelijk, maar het kan zijn omdat Sint Petrus beschermheilige van het vissersdorp is. In de 19e eeuw was Sint Piter een man met kettingen om zijn voeten en een grote jas aan, met daarop snoep bevestigd. Hij ging van deur tot deur en kinderen mochten  snoep van zijn jas afhalen. De Grouse kleuterjuf Jansen bedacht rond 1900 de huidige Sint Piter: de collega van Sinterklaas, met één Swarte Pyt. Ieder jaar gaat Sint Piter op 21 februari weer naar huis. Dan zwaaien de mensen hem om 17.30 uur uit, als hij  zijn terugtocht naar Spanje begint.

Lees ook:Vertrek Sint Piter uit Grou
Lees ook:Sint Piter in Grou
Lees ook:Sint Piter komt aan in Grou – zaterdag 11 februari
Lees ook:Sint Piter komt zaterdag aan in Grou
Lees ook:In februari komt Sint Piter naar Grou

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Sint Piter altijd in februari in Grou

    1. Erik Feenstra Auteur

      Fokke, dank je wel! Ik zal het liedje in een volgend artikel over Sint Piter opnemen.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>