Redder dagboek Anne Frank honderd jaar

IMG_20160511_190252Miep van Santen wordt vandaag honderd jaar. Zij was degene die het dagboek van Anne Frank in veiligheid bracht. In dat boek heet ze Van Santen, in werkelijkheid Miep Gies-Santrouscitz. Eigenlijk vond ze het niet  bijzonder wat ze had gedaan. Ze had ‘gedaan wat gedaan moest worden’, schreef ze in de proloog van haar memoires, die in 1987 uitkwamen. Ze vond haar verhaal ‘de geschiedenis van gewone mensen in buitengewone tijden; tijden die nooit meer terug mogen komen’. Toen vader  Otto Frank haar vroeg te helpen bij het onderduiken in het Achterhuis van zijn kantoor aan de Prinsengracht, aarzelde ze geen moment. Samen met haar collega’s hielp ze de onderduikers in leven te blijven, met gevaar voor eigen leven.

 

De onderduikers werden – waarschijnlijk na een tip – door de Duitsers ontdekt en afgevoerd. Alleen Otto Frank kwam terug uit de vernietigingskampen. Nadat de nazi’s weg waren, had Miep Gies het Achterhuis uitgekamd. Ze vond het schrift van Anne met haar dagboeknotities, borg het zorgvuldig op en gaf het na de oorlog aan vader Otto. In 1947 verscheen de eerste druk van ‘Het Achterhuis’, in een oplage van 1500 exemplaren. Het is sindsdien vertaald in meer dan 70 talen in een totale oplage van 35 miljoen exemplaren. Het Achterhuis (het Anne Frank Museum) trekt iedere dag drommen bezoekers, die geduldig in de rij staan tot ze naar binnen mogen. Volgens een medewerker van het museum is die rij buiten op de stoep noodzakelijk, omdat er telkens mondjesmaat mensen naar binnen worden gelaten. Zodat iedere bezoeker het Achterhuis – ondanks de vele mensen – toch zo persoonlijk mogelijk kan ervaren. Overigens zijn er ook tijden (veelal ‘s morgens vroeg), waar het met die rij wel meevalt.

Lees ook:Miep Gies overleden
Lees ook:Anne Frank Huis bestaat 50 jaar
Lees ook:Tachtigste geboortedag Anne Frank
Lees ook:Koning bij première theatervoorstelling ANNE
Lees ook:Planetoïde vernoemd naar Miep Gies

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Redder dagboek Anne Frank honderd jaar

  1. Pingback: Planetoïde vernoemd naar Miep Gies | Eropuit

  2. Pingback: Miep Gies overleden | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>