Anne Frank Huis bestaat 50 jaar

Op 3 mei 1960 opende het Anne Frank Huis aan de Amsterdamse Prinsengracht voor het publiek. Ter ere van de verjaardag is er op woensdag 28 april  een officiële bijeenkomst in de nabije Westerkerk, in aanwezigheid van de koningin, en is het Achterhuis vanaf nu ook online te bekijken (klik hier voor grotere versie op YouTube). Daardoor kunnen nog meer mensen de onderduikplaats bekijken waar Anne Frank haar dagboek schreef. Ze zat er met haar familie en een ander gezin ondergedoken, maar ze werden verraden,  augustus 1944 opgepakt en via Westerbork naar Auschwitz gebracht.

Otto Frank kwam in juni 1945 als enige overlevende terug in Amsterdam. Miep Gies overhandigt hem de dagboeken van zijn dochter Anne, die ze na de razzia had gevonden en bewaard. De eerste editie van ‘Het Achterhuis’ verscheen in 1947. Bij de opening van het museum in 1960 schreef vader Otto, dat het bij de restauratie van het huis ‘de bedoeling was het voorhuis te moderniseren om er een internationaal jeugdcentrum van te maken, maar het achterhuis zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat te houden’.

Het eerste jaar kwamen 9.000 bezoekers; tien jaar later waren het er180.000 en moest het huis enkele maanden dicht: het was niet bestand tegen zoveel bezoekers. In 1990 komt het bezoekersaantal voor het eerst boven de 600.000 uit en krijgen plannen vorm om het museum uit te breiden met de panden ernaast. In 1999 opent de koningin een vernieuwd museum. Maandag 3 mei biedt het museum het publiek allerlei extraatjes en opent de Dagboekzaal, met voor het eerst alle dagboeken en andere geschriften van Anne Frank bijeen.

Lees ook:Redder dagboek Anne Frank honderd jaar
Lees ook:Koning bij première theatervoorstelling ANNE
Lees ook:Miep Gies overleden
Lees ook:Tachtigste geboortedag Anne Frank
Lees ook:Anne Frank Huis wordt verbouwd en vergroot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>