Tachtigste geboortedag Anne Frank

Anne Frank zou vrijdag 12 juni 2009 tachtig jaar zijn geworden als ze de Tweede Wereldoorlog had overleefd. Ze stierf begin 1945 op 15-jarige leeftijd in concentratiekamp Bergen-Belsen. Nederland 2 besteedt aandacht aan haar korte leven. Ze is opgenomen in de canon van de Vaderlandse geschiedenis, geldt als dé schrijfster van de 20e eeuw en symbool van de Jodenvervolging in Nederland. Vanuit het Anne Frankhuis in Amsterdam maken NOS en NPS een rechtstreekse uitzending met gasten uit binnen -en buitenland: ’Anne Frank, tachtig jaar‘. De uitzending begint om 20.25 uur en duurt anderhalf uur.

 

Het Amsterdamse wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud staat vrijdag ook stil bij deze dag. In de etalage hangt een olieverfportret hoe Anne Frank er nu uit zou hebben gezien. Voor die gelegenheid staat ook haar wassen evenbeeld in de etalage. Alle dagboeken en geschriften zijn voortaan permanent te bezichtigen in het Anne Frank Huis. Daarvoor gaat in november een nieuwe tentoonstellingsruimte open in het huis aan de Prinsengracht. Het museum staat niet ver van de Westerkerk; vanuit de verte al te herkennen aan de rij wachtende bezoekers. Reden voor die rij is, dat de bezoekers mondjesmaat worden binnengelaten. Een niet aflatende stroom toeschouwers zou de intieme sfeer van het Achterhuis tenietdoen. Dat vertelde een woordvoerder van het museum tijdens de vorige Uitmarkt in Amsterdam.

 

Anne Frank kwam in de jaren ’30 vanuit Duitsland naar Amsterdam. De Joodse familie dook in juli 1942 met haar familie onder in een ruimte achter een kantoor aan de Amsterdamse Prinsengracht. Daar schreef ze haar beroemd geworden dagboek. Na twee jaar onderduiken werd de familie verraden, gearresteerd en via kamp Westerbork naar Auschwitz, later naar Bergen-Belzen overgebracht. Helpers van de onderduikers vonden het dagboek en stelden het veilig. Vader Otto Frank was de enige die overleefde; hij bracht het dagboek in 1947 uit onder de titel ‘Het Achterhuis’. Het boek is in vele talen uitgegeven en heeft een oplage van miljoenen exemplaren.

Lees ook:Anne Frank Huis bestaat 50 jaar
Lees ook:Miep Gies overleden
Lees ook:Anne Frankboompje in tuin Witte Huis
Lees ook:Duitse filmopnames voor Anne Frank in Amsterdam
Lees ook:Planetoïde vernoemd naar Miep Gies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>