Liereliet Festival 2017 Workum (voorafgaand aan Strontweek)

@Erik Feenstra

Ahoy muziekliefhebbers! Zoals men gewend is haalt Liereliet ieder jaar de beste muzikanten op het gebied van maritieme muziek naar Workum, voorafgaand aan de Strontweek. En niet alleen uit Nederland, maar ook van buiten de landgrenzen, zelfs van de andere kant van de oceaan. Dit jaar vindt het Liereliet Festival plaats van vrijdag 20 tot en maandagochtend 23 Oktober (bron: persbericht).

Vrijdagavond met Lynn Noel

In 2017 zal de zangeres Lynn Noel havenstadje Workum aandoen en ons vermaken met liedjes en verhalen uit de Noord- Amerikaanse pelshandel. Peddel mee met de ‘voyageurs’ in hun kano’s van boombast; ga met ze mee de rivier op, van Old Montreal naar de midzomerse samenkomsten aan de oevers van Lake Superior. Laat je meenemen door liedjes in het Frans, Engels, Gaelic, Ojibwa en Inuktitut, die voortkomen uit het rijke multiculturele erfgoed van het vroege Canada en de jonge Verenigde Staten. De vrijdagavond, dit jaar voor het eerst in de boerderij van Jacob van der Valk en Trudi Vervaart, staat geheel in het teken van bovengenoemde artieste.

Klomkesilen

Op zaterdag is er traditiegetrouw Klompkesilen. ‘Om De Loden Kiel’ is een regatta voor zeilende klompschepen op het water van De Dolte, achter de Doopsgezinde Kerk. Deze zeilwedstrijd is voor vrachtklompschepen met als inzet de ‘Loden Kiel’-trofee. Een loden kiel is zowel een middenzwaard van lood onder een schip, als een kledingstuk van ‘loden’; een soort stof dat vaak door zeelui gedragen wordt. Er wordt gevaren met vracht. Net zoals de skûtsjes en tjalken van de Strontrace, zijn de klompschepen dus zeilende vrachtschepen. Alleen bestaat de vracht bij de klompschepen niet uit mest maar uit een vrachtbrief met een zelfbedachte liedtekst erop.

De deelnemers worden van harte uitgenodigd om dit lied tijdens het kinderconcert na de wedstrijd, te zingen. De ‘bemanning’van een klompschip bestaat altijd uit twee personen, één aan iedere kant van het water. Vanaf 12:00 kan men zich opgeven bij de Doopsgezinde Kerk. En om 13:00 is de wedstrijd te bezichtigen langs de kant van de Dolte. Voor meer informatie zie strontweek.nl. De prijsuitreiking is om +/- 14.30 in de Doopsgezinde Kerk, met een muzikaal verhaal van ‘Onstuimig Schuim’. Altijd erg leuk voor jong en oud!

Shanty Concert en Singaround

De hele zaterdag staat in het teken van traditie, want op zaterdagavond is er zoals ieder jaar in de Doopsgezinde Kerk van Workum, het kerkje met de prachtige akoestiek, het Shanty Concert. In 2017 bezoeken naast Lynn Noel uit de V.S., de Keelers het festival in Workum. Deze groep uit New Castle is al sinds 1986 bij elkaar. A capella zingen ze hun shanties op menig festival, zowel in Engeland als over de hele wereld. Eén van de leden kennen wij al jaren, Jim Mageean, want hij is als zanger al sinds 1980 bij het Liereliet Festival aanwezig. Nanne en Ankie, toch wel gastheer en gastvrouw van dit festival, doen dit jaar ook weer eens als artiesten mee. Zij houden zich al sinds het eind van de jaren 70 bezig met het zoeken naar en zingen van traditionele maritieme muziek in hun eigen talen, het Nederlands en het Fries, en ze gelden in Nederland dan ook als pioniers op dit gebied. Daarnaast hebben ze in de loop der jaren tientallen eigen liedjes toegevoegd aan dit repertoire, waarmee ze over de hele wereld hebben opgetreden. Aan Liereliet in Workum hebben ze zo’n 10 keer meegedaan.

Tijdens het Shanty Concert kan het publiek de refreinen meezingen, net als de bemanning vroeger op de handelsschepen. Na dit concert gaan we met z’n allen naar Kultuerhús de Klameare voor de Singaround. Hier worden om beurten maritieme liedjes gezongen, waarbij de inbreng van het publiek welkom is.

Van Koffieconcert tot Zonder Deining

Op zondag krijgt men nogmaals een kans om tijdens het koffieconcert, ditmaal in boerderij ‘Op de Hoek van Stal’, naar onze muzikanten Lynn Noel, the Keelers en Nanne en Ankie te luisteren. Een heerlijk begin van de zondag. Daarna is er tijdens de nautische markt op en rondom de sluis en de Blazerhaven muziek van the Roaring Fifties en Onstuimig Schuim. En wie vanaf 15.00 een kijkje neemt in de Groene Loods kan het Open Podium van ons festival beluisteren. Om 17.00 zullen de artiesten van het Shanty Concert, in de boerderij ‘Op de Hoek van de Stal’, hun ‘droge voeten repertoire’, ten gehore brengen. Want, zij maken meer dan alleen maritieme muziek.

Nieuw: Gezamenlijke aftrap Strontweek met buffet en feest

Dit jaar zal de Strontweek gezamenlijk worden afgetrapt met alle verenigingen. Beginnend met het ‘oprotbuffet’. Een stevige maaltijd gemaakt van zoveel mogelijk lokale ingrediënten die zal worden verzorgd in de Groene Loods in de Blazerhaven, door Stadscafé de Smidte in samenwerking met het Zeilvaartcollege. Een deel van het bier zal zeilend worden aangevoerd. Men kan zich opgeven via [email protected] (graag uiterlijk 17 oktober aanmelden) en de maaltijd kost 15 euro.

Daarna, vanaf 20.30 uur, wordt er door de jonge band Plunder (en gastmuzikanten) muziek gemaakt tijdens het Oprotfeest. Plunder is een Nederlandstalige pirate partyfolkband uit Leeuwarden. De groep maakt dansbare liedjes over tergende liefde, lonkende lust en verlangen naar vrijheid en zorgt altijd voor leven in de brouwerij. Plunder bestaat uit een vijftal enthousiastelingen met authentieke instrumenten en de drang om muziek te maken. Met invloeden uit uiteenlopende stijlen als Ierse folk, balkan, ska, country en klezmer zet de groep een energiek en opzwepend eigen geluid neer. Met een optreden van dit bijeengeraapte zootje schorem wordt elke plek die het gezelschap aandoet gegarandeerd geplunderd! De toegang tot dit feest is gratis. Op zondag zingen muzikanten van het Liereliet de bemanning van de schepen It Soal in, op weg naar het IJsselmeer.

Lees ook:Strontweek Workum 2017
Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserij en Liereliet Workum 2014
Lees ook:Strontrace Workum 2010
Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen en Liereliet in Workum
Lees ook:Jongeren en duurzaamheid centraal bij jubileum Strontrace

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>