Strontrace, Beurtveer, Visserij en Liereliet Workum 2014

Maandag 13 oktober start de 41e editie van de  Strontrace, Beurtveer, Visserij en Liereliet in Workum (2015: klik hier). In het weekend ervoor varen de schippers de haven binnen, maandag klinkt het startschot voor de Strontrace en brengen historische skûtsjes en tjalken kunstmest naar Warmond. Begin vorige eeuw vervoerden ze koemest van de Friese Zuidwesthoek naar de Bollenstreek. De snelste zeilers konden als eerste weer een nieuwe reis beginnen en zo meer verdienen: de voorlopers van wedstrijdzeilers. In 1973 kwam die traditie terug met kunstmest in plaats van koeienpoep.

De tweede traditionele race is de Beurtveer van Workum naar Amsterdam of een andere Zuiderzeehaven. In de herfstvakantie varen klippers en andere beurtschepen uit en kunnen passagiers meezeilen. Ondertussen beleeft Workum de Visserijdagen en Liereliet (10-13 oktober), het internationale festival van maritieme muziek. Maandag starten om 12.00 uur historische zeilende vissersschepen voor de Visserij en om 13.45 uur het Beurtveer.

Veel toeschouwers komen af op het schouwspel van de platbodems in de haven en het kilometerslange lint van schepen over het IJsselmeer. De Strontrace voert non-stop van Workum over het IJsselmeer, via het IJ en de Ringvaart naar het Zuid-Hollandse Warmond. Daar meren de schepen dinsdag aan en geven de ‘stront’ (kunstmest) af. Afhankelijk van het weer zijn ze woensdag terug met een lading narcissen.De vissers komen dinsdagochtend met hun vangst terug in de haven van Workum, zaterdagochtend voor de tweede keer.

Lees ook:Visserijdagen en Strontrace Workum 2011
Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen en Liereliet in Workum
Lees ook:Strontrace en Beurtveer Workum 2012
Lees ook:Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen Workum
Lees ook:Strontrace Workum 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>