Strontrace Workum 2010

Iedere herfstvakantie staat het Friese Workum in het teken van historische schepen en visserij (editie 2012: klik hier). Maandag 25 oktober 2010 start de 37e editie van de Strontrace: dan moeten zakken kunstmest zo snel mogelijk naar Warmond worden vervoerd, met historische zeilschepen (skûtsjes en tjalken). Duizenden toeschouwers komen af op het schouwspel van al die platbodems in de haven en het kilometerslange lint van schepen over het IJsselmeer. De tocht voert non-stop van Workum over het IJsselmeer, via het IJ en de Ringvaart naar het Zuid-Hollandse Warmond: waar de schepen dinsdag en woensdag aan de kade van het park Groot Leerust aanmeren, de ‘stront’ (kunstmest) afgeven en terugvaren met een lading narcissen. Traditiegetrouw planten de schippers een deel van de bloembollen in de dijk bij Workum.

 

Begin vorige eeuw vervoerden zo’n 150 tjalken en klippers koemest van de Friese Zuidwesthoek naar de Bollenstreek. De snelste zeilers konden als eerste weer een nieuwe reis aanvangen en zo meer verdienen: daardoor waren het eigenlijk de eerste wedstrijdzeilers. In 1973 werd de traditie in ere hersteld met de eerste ‘Strontrace’, maar nu met kunstmest in plaats van koeienpoep. Een tweede traditionele race is de Beurtveer naar Amsterdam of een andere haven aan de Zuiderzee. In de herfstvakantie laten klippers en andere beurtschepen hun kunsten zien, net als vroeger zonder motor. Ze verlaten de haven van Workum rond 13.45 uur; passagiers kunnen meezeilen.

 

Rondom de Strontrace vinden ieder jaar de Workumse visserijdagen plaats: maandag tot en met vrijdag mogen 29 historische vissersschepen op traditionele wijze het IJsselmeer bevissen, dus zonder gebruik van motoren. Maandag verlaten de vissers vóór voor de Strontrace uit de haven van Workum. Woensdag en zaterdag wordt de vangst aan land gebracht en bij opbod verkocht. Het weekend van 23 en 24 oktober staat ‘Liereliet’ voor de 23e keer in Workum, een internationale Shantyfestival met tal van internationale artiesten. Uniek is het zaterdagavondconcert in de doopsgezinde kerk en daarna de volkssamenzang Liereliet in de Klamearee.

Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserij en Liereliet Workum 2014
Lees ook:Visserijdagen en Strontrace Workum 2011
Lees ook:Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen Workum
Lees ook:Strontrace en Beurtveer Workum 2012
Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen en Liereliet in Workum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>