Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen en Liereliet in Workum

Vrijdag 18 tot en met zaterdag 26 oktober 2013 beleeft het Friese Workum een jubileum: de 40e editie van de  Strontrace, Beurtveer, Visserij en Liereliet (2014: klik hier). Vrijdag, zaterdag en zondag varen de schippers de haven binnen, maandag klinkt het startschot voor de Strontrace en brengen historische skûtsjes en tjalken kunstmest naar Warmond. Begin vorige eeuw vervoerden ze koemest van de Friese Zuidwesthoek naar de Bollenstreek. De snelste zeilers konden als eerste weer een nieuwe reis beginnen en zo meer verdienen: de voorlopers van wedstrijdzeilers. In 1973 kwam die traditie terug met kunstmest in plaats van koeienpoep. De tweede traditionele race is de Beurtveer van Workum naar Amsterdam of een andere Zuiderzeehaven. In de herfstvakantie varen klippers en andere beurtschepen uit en kunnen passagiers meezeilen. Ondertussen beleeft Workum de Visserijdagen en Liereliet, het internationale festival van maritieme muziek. In het weekend vóór het startschot en de woorden ‘En nou oprotten!’ zijn er artiesten uit binnen- en buitenland en zingt iedereen mee tijdens de optredens.

Maandag starten om 12.00 uur historische zeilende vissersschepen voor de Visserij en om 13.45 uur het Beurtveer. Veel toeschouwers komen af op het schouwspel van de platbodems in de haven en het kilometerslange lint van schepen over het IJsselmeer. De Strontrace voert non-stop van Workum over het IJsselmeer, via het IJ en de Ringvaart naar het Zuid-Hollandse Warmond. Daar meren de schepen dinsdag om 11.00 uur aan bij Park Groot Leerus en geven de ‘stront’ (kunstmest) af. Afhankelijk van het weer zijn ze woensdag terug met een lading narcissen.De vissers komen dinsdagochtend met hun vangst terug in de haven van Workum, zaterdagochtend voor de tweede keer. Donderdagavond is de feestelijke prijsuitreiking van de Strontrace en het Beurtveer in de Klameare, zaterdagmiddag ontvangt de ‘beste visser onder zeil’ de zilveren Brijlepel.

Wanneer de schepen uit het zicht van de toeschouwers verdwijnen, blijven ze te volgen via het Track & Trace systeem van de Stichting Zeilvaart Warmond: een gps-ontvanger met een aangesloten mobieltje in een sigarendoosje, gewikkeld in een plastic zak die vastgebonden ligt aan dek van de deelnemers Ieder jaar volgen duizenden mensen de race zo ‘op de voet’: de vloot is de hele week op de computer te volgen met real-time informatie over koers, snelheid, een duidelijk zichtbaar kielzog en een foto met informatie over het betreffende schip.

Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserij en Liereliet Workum 2014
Lees ook:Strontrace en Beurtveer Workum 2012
Lees ook:Visserijdagen en Strontrace Workum 2011
Lees ook:Strontrace Workum 2010
Lees ook:Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen Workum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>