Spanjaardsgatconcerten 2010 Breda

IMG_20161019_141246Op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei 2010 vinden in Breda de jaarlijkse Spanjaardsgatconcerten plaats (2013: klik hier). Op een groot drijvend podium in het Spanjaardsgat krijgen gezelschappen uit de regio die hun kwaliteit hebben bewezen, de gelegenheid hun kunnen te tonen. Orkesten, koren, solisten en dansers verzorgen een gevarieerd openluchtconcert tegen een prachtig verlicht historisch decor. Het thema dit jaar is ‘Classic Night’: een mix van bekende opera –en musicalwerken.

 

Zo worden delen gespeeld uit opera’s, zoals La Traviata, de Barbier van Sevilla en Carmen, maar ook werken als ‘Barcelona’ en ‘Music of the Night’ uit The Phantom of the Opera. De werken worden uitgevoerd door TNT Postharmonie Breda, het koor van de Bredase Opera en de Spaanse dansgroep Los de Málaga. Als solisten treden op musicalster Ben Cramer en operazangers Waldin Roes en Ton de Kort. De concerten beginnen beide avonden om 21.00 uur en zijn gratis.

Het idee voor het Spanjaardsgatconcert is geboren is 2003 bij de viering van 175 jaar KMA (Koninklijke Militaire Academie). In 1590 wist turfschipper Adriaan van Bergen uit het nabijgelegen Leur door een list met een turfschip binnen de omheining van het Kasteel van Breda te komen: in het Spanjaardsgat. Omdat hij daar zo vaak kwam, werd zijn schip niet meer gecontroleerd. Naar het idee van het Paard van Troje kwamen op die manier op het schip verstopte soldaten Breda binnen, die stad en kasteel op de Spanjaarden veroverden. Zijn kleinzoon Adriaen van der Donck speelde een belangrijke rol bij de kolonisatie van Nieuw-Nederland. Vorig jaar was het 400 jaar geleden dat Manhattan werd ontdekt: kolonisten stichtten er Nieuw-Amsterdam, als voorloper van New York.

Lees ook:Spanjaardsgatconcerten 2009 Breda
Lees ook:Spanjaardsgat Festival 2012
Lees ook:Breda: Spanjaardsgat Festival 2017
Lees ook:Donderdag 12 mei: opening Spanjaardsgat Festival 2016 in Breda
Lees ook:Spanjaardsgat festival 2013 in Breda

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>