Vrijdag 11 december: zestigste editie van Gouda bij Kaarslicht

IMG_20160524_162816Vrijdag 11 december vindt in Gouda voor de 60e keer Gouda bij Kaarslicht plaats, vroeger bekend als Kaarsjesavond (2016: klik hier). De oudste lichtjesavond van het land begon ooit als eenvoudig ontsteken van de verlichting in de kerstboom voor het stadhuis, maar groeide uit tot een populair winterevenement dat duizenden bezoekers naar Gouda lokt, de stad van kaas én kaarsen. Vanaf het begin van de middag zijn er tal van activiteiten. De stad is versierd, overal klinkt muziek, er zijn wandelingen uitgezet en er is straattheater en dans. De levende kerststal is er weer en de ganzenhoeder en schaapherder nemen met hun dieren bezit van het centrum. Kerken bieden gratis concerten en musea en galerieën zijn open.

Als het donker wordt, gaan de lichten in het oude centrum niet aan, maar worden witte Goudse kaarsen aangestoken achter de ramen van het Middeleeuwse Stadhuis op de Markt en de winkels eromheen. Hoogtepunt is tussen 19.00 en 20.00 uur, wanneer de kaarsjes in de kerstboom voor het stadhuis worden ontstoken. De 20 meter hoge kerstboom wordt elk jaar door de Noorse zusterstad Kongsberg geschonken. In 1958 vierde de Goudse Stearine Kaarsenfabriek haar eeuwfeest: voor de fabriekwas dat toen aanleiding om alle ramen van het stadhuis en de panden rondom de Markt  van kaarsen te voorzien.

Na het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom zingen duizenden mensen kerstliederen en de burgemeester leest het kerstverhaal voor. Winkels en horeca in de binnenstad werken mee om er een gezellige dag van te maken, in de Museumhaven liggen verlichte historische schepen en in de Wilhelminastraat staat een kerstmarkt. Van 10 tot en met 13 december is het Lonbokterrein aan het Stationsplein domein van de Winter Wonderland kerstmarkt. Op vrijdag en zaterdag wordt in de Sint-Janskerk een overdekte winterfair georganiseerd.

Lees ook:Gouda bij Kaarslicht: vrijdag 16 december
Lees ook:Gouda bij Kaarslicht 2014
Lees ook:Gouda bij kaarslicht 2012
Lees ook:Kaarsjesavond Gouda: kaasstad bij kaarslicht
Lees ook:Gouda bij Kaarslicht 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>