Gouda bij Kaarslicht: vrijdag 16 december

Vrijdag 16 december vindt in Gouda voor de 61e keer Gouda bij Kaarslicht plaats, vroeger bekend als Kaarsjesavond. De oudste lichtjesavond van het land begon ooit als het ontsteken van de verlichting in de kerstboom voor het stadhuis, maar groeide uit tot een populair winterevenement dat duizenden bezoekers naar Gouda lokt, de stad van kaas én kaarsen. Vanaf het begin van de middag zijn er tal van activiteiten. De stad is versierd, overal klinkt muziek, er zijn wandelingen uitgezet en er zijn allerlei activiteiten, waaronder de jaarlijkse levende kerststal (dit jaar zonder ganzenhoeder en schaapsherder), kerstclowns, een kinderkoor, toneel en poppenkast.

Als het donker wordt, blijven de lichten in het oude centrum uit en worden witte Goudse kaarsen aangestoken achter de ramen van het Middeleeuwse Stadhuis op de Markt en de winkels eromheen. De samenzang begint dit jaar al om 18.30 uur, de ceremonie bij de boom start om 19.00 uur, wanneer de kaarsjes in de kerstboom voor het stadhuis worden ontstoken.  De 20 meter hoge kerstboom wordt elk jaar door de Noorse zusterstad Kongsberg geschonken. In 1958 vierde de Goudse Stearine Kaarsenfabriek haar eeuwfeest: voor de fabriek was dat toen aanleiding om alle ramen van het stadhuis en de panden rondom de Markt  van kaarsen te voorzien.

Na het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom zingen duizenden mensen kerstliederen en de burgemeester leest het kerstverhaal voor. Winkels en horeca in de binnenstad werken mee om er een gezellige dag van te maken. Kerken bieden grtatis concerten en musea en galerieën zijn open. Het hele programma duurt van 13.00 tot 22.00 uur. Voor wie met de trein komt: vanaf 22.45 uur rijden er richting Utrecht bussen in plaats van treinen in verband met werkzaamheden aan het spoor. Het zal niet de eerste keer zijn de ProRail en NS hun agenda niet aanpassen aan mega-publieksevenementen waarbij veel extra reizigers kunnen worden verwacht …

Lees ook:Vrijdag 11 december: zestigste editie van Gouda bij Kaarslicht
Lees ook:Gouda bij Kaarslicht 2011
Lees ook:Gouda bij kaarslicht 2012
Lees ook:Kaarsjesavond Gouda
Lees ook:Gouda bij Kaarslicht 2014

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gouda bij Kaarslicht: vrijdag 16 december

 1. Joop Mul (Nu Jo Mulholland)

  Ach! Ach! Ja. Ja. Ik kan niet ieder jaar ‘eventjes’ in een vliegtuig stappen om Gouda bij Kaarslicht bij te wonen.
  Ik herhaal en herhaal: Mijn moeder en haar zussen werkten in de Goudse Stearine Kaarsenfabriek, rond 1935.
  Ik vind het zo fijn dat ik een paar ? jaren geleden Gouda bij Kaarslicht heb bijgewoond en zo leuk dat Pim Mul (‘verre familie’) als verslaggever daar ook aanwezig was.
  VEEL plezier. Ik hoop dat ik via www een beetje kan mee genieten. Joop Mul (Kleinzoon van “Dikke Jan” Mul, de caféhouder (toen: Lange Tiendeweg 4).

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>