De Sint Joep 2009 van Sittard

Op donderdag 19 maart 2009 vindt in Sittard de Sint Josephmarkt plaats, in de volksmond de Sint Joep Markt geheten (2013: klik hier). Deze dag is voor katholieken de naamdag van Joseph. De historische jaarmarkt is al meer dan 200 jaar een geliefde markt en vindt ieder jaar op 19 maart plaats. Het is de eerste jaarmarkt in het jaar, maar ook de grootste in Nederland. De Sint Joep is een begrip: ieder jaar komen tienduizenden bezoekers uit de Euregio ervoor naar Sittard. Meer dan 500 kramen, verkoopwagens, marktkooplui, standwerkers, venters, artiesten en het straatorgel: vijf kilometer kramen rijgen zich aaneen door de binnenstad van Sittard. De markt begint om 8.00 uur en duurt tot 18.00 uur.

 

Standwerkers en marktkooplui wensen elkaar op Sint Joep gelukkig Nieuwjaar: na een winterslaap is het is voor hen het begin van het jaarmarktseizoen. Een felbegeerde titel voor de marktkooplieden is ‘De koning van de Sint Joep’: de beste standhouder van de markt. Burgemeester König van Sittard vroeg in 1802 toestemming aan de prefect van het departement van de Roer, waaronder Sittard viel, om twee jaarmarkten te mogen houden. De consul Napoleon Bonaparte stond onder Frans bewind twee jaarmarkten toe, maar alleen de Sint Joep hield stand. Sittard heeft haar beroemde Sint Joep dus te danken aan Napoleon. Het is een aanrader voor liefhebbers van oude nostalgische jaarmarkten.

Lees ook:De Sint Joep 2010 in Sittard
Lees ook:Sint Joep markt 2012 Sittard
Lees ook:Sint Joep Markt 2011 in Sittard
Lees ook:Sint Joep Markt in Sittard
Lees ook:Jaarmarkt St. Joep in Sittard: eerste en grootste in Nederland

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De Sint Joep 2009 van Sittard

  1. Pingback: Jaarmarkt St. Joep in Sittard: eerste en grootste in Nederland | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>