Herdenking Vrouwen van Ravensbrück

Op zondag 17 april 2011 werd voor de 66e keer stilgestaan bij de slachtoffers die vielen in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück bij het monument op het Museumplein in Amsterdam. Het is een eerbetoon aan de vrouwen die vielen en een bemoediging voor nabestaanden en vrouwen die het kamp overleefden. Zij richtten na de oorlog het comité Vrouwen van Ravensbrück op. In 1987 werd het monument geadopteerd door de nabijgelegen Nicolaas Maasschool.

 

Kamp Ravensbrück lag 80 kilometer ten noorden van Berlijn en huisvestte uitsluitend vrouwen: naar schatting zo’n 132.000. Daarvan vonden 90.000 de dood: duizenden werden direct vermoord, anderen stierven door ondervoeding, zwaar werk, mishandeling, gruwelijke ‘medische experimenten’ en gebrek aan sanitaire voorzieningen. De vrouwen werden hierheen getransporteerd vanuit Duitsland en alle bezette gebieden. Sommige vrouwen waren krijgsgevangenen, maar de meestal waren het gewone burgers: vrouwen uit het verzet, Jodinnen en zigeunerinnen.

Lees ook:Herdenking Vrouwen van Ravensbrück
Lees ook:Herdenking Vrouwen van Ravensbrück
Lees ook:Herdenking bevrijding Kamp Amersfoort
Lees ook:Kamp Amersfoort vergeten stukje Holocaust
Lees ook:Herdenking watersnoodramp 1953

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>