Herdenking Vrouwen van Ravensbrück

Op zondag 20 april 2008 wordt stilgestaan bij de slachtoffers die vielen in het vrouwen concentratiekamp Ravensbrück. Dit gebeurt bij het monument Vrouwen van Ravenbrück op het Museumplein in Amsterdam. De aanvangstijd is op websites nergens te achterhalen: vorig jaar was die 12.00 uur. Het is een eerbetoon aan de vrouwen die vielen en een hart onder de riem voor nabestaanden en vrouwen die het kamp overleefden. Die laatste groep richtte na de oorlog het comité Vrouwen van Ravensbrück op: één van de belangrijkste doelen is een waarschuwing achterlaten voor nieuwe generaties. In 1987 werd het monument geadopteerd door de nabijgelegen Nicolaas Maasschool. Zie ook: ‘Auschwitz monument‘, ‘Februaristaking‘ en ‘Kamp Amersfoort‘.

Kamp Ravenbrück lag 80 kilometer ten noorden van Berlijn en was alleen voor vrouwen: ongeveer 132.000. Daarvan vonden 90.000 de dood: duizenden werden direct vermoord, anderen stierven door ondervoeding, veel te zwaar werk, mishandeling, gruwelijke ‘medische experimenten’ en gebrek aan sanitair. De vrouwen werden hierheen getransporteerd vanuit Duitsland en alle door de Duitsers bezette gebieden. Sommige vrouwen waren krijgsgevangenen, maar de meestal waren het gewone burgers: vrouwen uit het verzet, Jodinnen en Zigeunerinnen.

 

 

Lees ook:Herdenking Vrouwen van Ravensbrück
Lees ook:Herdenking Vrouwen van Ravensbrück
Lees ook:Herdenking bevrijding Kamp Amersfoort
Lees ook:Kamp Amersfoort vergeten stukje Holocaust
Lees ook:Herdenking watersnoodramp 1953

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>