Kamp Amersfoort vergeten stukje Holocaust

‘Het lot van de Joodse gevangenen, die in Kamp Amersfoort zaten, is een vergeten onderdeel van de Holocaust.’ Volgens directeur Cees Biezenveld van de stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort ‘wordt vaak ten onrechte gedacht dat er geen Joden gevangen zaten in Kamp Amersfoort.’ Dat zei hij eerder deze week in een lezing rond de herdenking over de hele wereld van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens bronnen zaten 3862 Joden hier gevangen. De meesten stierven in vernietigingskampen.

‘De trein reed vier maal per dag rechtstreeks van Amersfoort naar Auschwitz.’ Volgens Biezeveld is er zelfs op dé gedenkplaats voor de Holocaust, Yad Vashem in Jerusalem, niets bekend over Joden in Kamp Amersfoort. Ook op andere gedenkplaatsen in Nederland en Europa niet. Biezeveld: ‘In Auschwitz is in 2005 het Nederlands paviljoen vernieuw en koninklijk geopend. Ook daar komt de naam Amersfoort niet voor.’ Hij blijft aandacht vragen voor de Joden in Kamp Amersfoort: ‘Het waren geen gewone gevangenen. De slachtoffers van toen hebben dat nodig.’

Lees ook:Herdenking bevrijding Kamp Amersfoort
Lees ook:Westerbork leest de namen van 102.000 Nederlandse Holocaust-slachtoffers
Lees ook:Koning opent expositie ‘Geen nummers maar namen’ in Verzetsmuseum
Lees ook:Kabinet steunt Nationaal Holocaust Museum en Namenmonument
Lees ook:Zondag 31 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kamp Amersfoort vergeten stukje Holocaust

  1. Pingback: Amerikaanse eert Elburg | Eropuit

  2. Pingback: Stille tocht naar Auschwitz Monument | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>