Wake op de Dam voor overleden Iraniër

Zondag 10 april vindt om 15.00 uur een wake plaats voor de Iraniër Kambiz Roustayi op de Dam in Amsterdam: op de plek waar hij zich afgelopen woensdag in brand stak. Omstanders en politie snelden toe: hij werd overgebracht naar een brandwondencentrum, maar overleed een dag later aan zijn verwondingen. Tijdens de wake worden Perzische liederen gezongen en daarna in stilte bloemen en een krans neergelegd. Vrouwen tegen Uitzetting en Platform Stop Racisme en Uitsluiting organiseren de wake.

 

De 36-jarige Iraniër vluchtte uit Iran omdat hij antiregeringsgezinde publicaties op zijn naam had staan. Volgens zijn advocaat verkeerde hij in zijn land in journalistieke kringen. Bij terugkomst vreesde hij gemarteld te worden. Hij heeft waarschijnlijk uit pure wanhoop zelfmoord gepleegd, nadat hij zijn zoveelste afwijzing van zijn asielaanvraag binnenkreeg, maar hij neemt de echte motieven van zijn daad mee in zijn graf. Hij zou al eerder met zelfmoord hebben gedreigd. Was een zelfverbranding in Tunesië aanleiding voor een complete revolutie, in Nederland lijkt er niets te veranderen: inmiddels zijn alweer acht gezinnen van Iraakse herkomst opgepakt en uitgezet. Minister Leers van Immigratie & Asiel noemde de gebeurtenissen ‘tragisch’, maar wees erop dat ‘de proceduren corerect waren verlopen en dat de man alle bestaande rechtsmiddelen tot zijn beschikking had’.

Lees ook:Van Gogh Museum denkt niet dat schilder is vermoord
Lees ook:Expositie Chinese Terracotta Warriors in Den Haag
Lees ook:Negentigjarigen toasten op Toetanchamon in Amsterdam EXPO
Lees ook:Spinselmotten slaan weer massaal toe
Lees ook:Nederland heel even warmste land van Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>